Novi broj Matičina Kola: Bogatstvo sadržaja i jedna ograda Uredništva

Novi, ljetni broj Kola, časopisa Matice Hrvatske za književnost, umjetnost i kulturu objavio je radove nekoliko istaknutih književnika. Zastupljeni su Pavao Pavličić, Slavko Jendričko (dobitnik Nagrade DHK „Tin Ujević“ za 2014.), Dorta Jagić, Sanja Matešić i Robert Zlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijevodu Željke Lovrenčić objavljena je poezija Manuela Orestesa Nietoa (r. 1951., Panama) pod naslovom „Blistavo more koje nas je stvorilo“.

Broj je obilježen Ivanom Brlić-Mažuranić i njenim „Šegrtom Hlapićem“. Rubriku Tema broja otvara Berislav Majhur radom Obiteljske, društvene i povijesne okolnosti nastanka „Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića“, na koji se nadovezuje zajednički rad Tihomira Englera i Krunoslava Mikulana Žanrovska i semantička polivalentnost „Šegrta Hlapića“ i završava tekstom Marine Protrka-Štimec O priređivanju kritičkog izdanja knjige članaka Ivane Brlić-Mažuranić.

U rubrici Stajališta pozornost publike sigurno će privući jezikoslovni ogled akademika Radoslava Katičića Zlatna formula hrvatskoga jezika: ča-kaj-što. Ogled je pisan u povodu 24. obljetnice pjesničke smotre „Croatia rediviva, ča-kaj-što“, koju je utemeljio književnik Drago Štambuk, a održava se svake godine u Selcima na Braču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božidar Petrač osvrće se na 115. obljetnicu rođenja pjesnika Gustava Krkleca tekstom pod naslovom Vrsni umjetnik riječi, a Zdenka Weber potpisuje temu Zagrebački gitarski trio – tri desetljeća vjernosti.

U rubrici Kritika pojavljuje se cijeli niz autora i tema (Sanja Knežević, Mario Kolar, Davor Šalat, Lidija Dujić, Kristina Posilović, Cvjetko Milanja, Katica Čorkalo-Jemrić, Ivan Babić, Božidar Alajbegović, Lada Žigo, Erika Krpan i Darija Žilić). Kritike nedavno objavljenih naslova, kao što su Kapitalni prinos Matošiani, Kroatološka sinteza o čileanskim Hrvatima i njihovoj književnosti, Romaneskna posveta gradu Osijeku, ili Etički vodič za sve uzraste, nude pogled i pregled na aktualnu književno-nakladničku scenu.

Širu kulturnu javnost zagolicati će i rubrika Suprotstavljanja. U njoj je objavljeno reagiranje dr. Željka Jozića, glavnoga urednika Hrvatskoga pravopisa i ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, na tekst prof. dr. Artura Bagdasarova Novi hrvatski pravopis objavljen u Kolu br. 6/2013. Ako ni zbog čega drugoga onda zbog Pripomene uredništva Kola (Ernest Fišer, Joža Skok i Davor Šalat), objavljene uz tekst dr. Jozića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredništvo, među ostalim, piše: „Uredništvo također s pravom očekuje da se i najžustriji polemičari – ako im je stalo do vlastita profesionalnog digniteta – u svojim tekstovima suzdržati od pamfletističkih navoda i uvredljivih aluzija na račun svojih oponenata, odnosno neistomišljenika. Budući da, prema mišljenju Uredništva Kola, upravo takve navode i aluzije sadrži i ovaj tekst dr. sc. Željka Jozića, Uredništvo se od njih ograđuje, a posebice od autorove krajnje netolerantne i zastrašujuće ‘poruke’ prof. dr. sc. Arturu R. Bagdasarovu – inače jednom od dokazano najuglednijih inozemnih kroatista i sveučilišnom profesoru hrvatskoga jezika i sociolingvistike na više moskovskih fakulteta – da se on kao znanstvenik zapravo i ne smije baviti (sic!) ‘pravilima uporabe’ hrvatskoga jezika i ‘kodificiranjem njegovih norma’ odnosno ‘taj posao neka ipak prepusti nama, hrvatskim jezikoslovcima’?!“.

Novi broj Kola na 236 stranica donosi, dakle, zanimljiv i intrigantan sadržaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.