Obuljen i Mirković: Zašto je u hrvatskom interesu Motovunski filmski festival?

Foto: Motovun Film Festival 2016.

Filmom “Počasni građanin” Mariana Cohna i Gastona Duprata, jednim od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, komedijom o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti, u utorak je počeo dvadeseti Motovun Film Festival (MFF) koji u svom jubilarnom izdanju donosi devetnaest filmova u glavnom programu s pričama koje sežu od gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva do šuma Bugarske i motovunskog brda, navode organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Pogledajte Mirkovićev trailer o Hrvatskoj 2016.!

Svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere, a premijeru će imati i film “Glasnije od oružja” Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, dokumentarac u produkciji Factuma.

Žiri Motovunskog filmskog festivala i popratni program

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori Motovunskog filmskog festivala ističu da, kao i dosad glavni program MFF-a uspješno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala, poput filma “Trg” Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova, poput “Pravog momka za Marry Darrena Thorntona ili filma “Rastroj” poljske redateljice Kasije Adamik.

> Evo što Obuljen financira vašim novcem: Bivša članica skupine Pussy Riot, Oliver Frljić i Hrvoje Hribar u žiriju Mirkovićevog Motovunskog filmskog festivala

O najboljem filmu odlučivat će odabrani žiri – aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot, Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna María Karlsdottir, bivši ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC) i filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popratni program donosi izbor važnijih filmova s Islanda – ovogodišnje zemlje partnera, u posebnom programu nazvanom “Istrand”, dok će se u programu “Izopačena umjetnost 2.0” propitivati nove tendencije ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne.

> Zašto je Igor Mirković maknuo sa svog Facebooka trailer koji je prenijela N1 prošle godine?

Prikazat će se desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, te održati okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz dvanaest zemalja, od naših prostora do Mađarske, Poljske i Albanije, ističu organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Igor Mirković: Desne udruge bi htjele da postoji ideološka policija koja bi kontrolirala što se radi s novcem

Prvi put u 20 godina postojanja MFF-a, glavni motovunski trg postaje mjesto glazbenog dijela festivala, kojega otvara Let 3 u utorak navečer, a zatvara slovenski Laibach, u subotu, 29. srpnja.

Tko stoji iza filma o hrvatskim domoljubnim pjesmama u produkciji Factuma?

Film “Glasnije od oružja” dokumentarista Miroslava Sikavice, nastao u produkciji Factuma, čija će premijera biti na ovogodišnjem Motovunu, bavi se ulogom domoljubne glazbe ne samo u minulom ratu, nego i u doba njegove uvertire, 1990., u vrijeme uspostave višestranačja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je zastava, širokih kadrova masa i pozornica s kojih se pjeva o Hrvatskoj. Kratko se osvrće i na socijalistički glazbeni narativ desetljeća prije, dok Kalember pjeva “Živi Tito“, Vera Svoboda govori kako 1971. nisi mogao pjevati “Vilu Velebita“, baš kao ni pjesme srpske nacionalne tematike…

Dok se zapadnim svijetom širio grunge, Nirvana izdavala album “Never Mind”, a njihov “Smells Like Teen Spirit” osvajao mlade diljem svijeta, zagrebački tinejdžer Sikavica, tad, na početku rata, 16-godišnjak, raste bombardiran domoljubnim budnicama, navodi Jutarnji list za koji je Sikavica između ostalog rekao: “One su bile prirodni zvuk toga vremena, s jedne strane me to obilježilo… nisam ljut na to vrijeme, upisano je u mene, ne mogu od toga pobjeći, niti bih htio. Živo se sjećam tih pjesama, više-manje sam se, kopajući po arhivama, i danas mogao sjetiti skoro svakog stiha.”

Dodaje da mu je u neku ruku mentorski, pomogao producent Nenad Puhovski, među ostalim usmjerio ga je da zadrži neutralan stav, da pusti drugima, a sam se suzdrži od komentara.

Podsjetimo, osnivač Factuma i festivala ZagrebDox redatelj je, producent i scenarist Nenad Puhovski koji je između ostalog poznat i po filmovima “Paviljon 22” ili “Lora – svjedočanstva”. U “Paviljonu 22” riječ je o “paviljonu iz razdoblja Domovinskog rata koji je ubrzo postao tranzitni logor svih sumnjivaca uglavnom srpske nacionalnosti odakle je mnoge tzv. Merčepova jedinica odvodila na likvidaciju u Pakračku Poljanu”. Nakon prikazivanja filma “Lora – svjedočanstva” na HRT-u 2007. Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara i braniteljske udruge grada Zagreba kritički su reagirale. U priopćenju su upozorili kako Hrvatska televizija ne bi trebala biti mjesto na kojem će se prikazivati, kako su istaknuli laži i falsifikati. U priopćenju su uz ostalo upozorili da je prikazivanjem filma “Lora -svjedočanstva” izravno narušena neovisnost hrvatskog sudstva jer je jedna prvostupanjska odluka Županijskog suda u Splitu, prije nego što ju je potvrdio Vrhovni sud, izravno komentirana na Hrvatskoj televiziji, ali i tiskovinama.

HVIDR-a je pak povodom filma “Lora – svjedočanstva” HRT-u uputila oštar prosvjed. “Ogorčeni smo što se u državi za koju smo se borili, na državnoj televiziji koja se financira novcem hrvatskih pretplatnika, otkupljuje i prikazuje film redatelja koji je poznat po kontroverznim dokumentarcima o navodnim zločinima Hrvata u Domovinskom ratu, a pogotovo u svjetlu današnjih aktualnosti i sramotne presude Međunarodnog suda pravde, kojom je Srbija amnestirana od genocida”, naveli su 2007. iz HVIDR-e u priopćenju.

Kolika je sredstva od HAVC-a dobivao Motovunski filmski festival?

Motovunski filmski festival Igora Mirkovića zadnjih je godina opstao zahvaljujući financijskoj potpori, brojnim aferama uzdrmanog, Hrvatskog audiovizualnoga centra. Naime, nakon osnivanja HAVC-a, Ministarstvo kulture ograničilo se na financiranje Pulskog filmskoga festivala, dok su ostale filmske manifestacije prepuštene audiovizualnome centru.

> Novi skandal Hribarovog HAVC-a: financirali još jedan lažni prikaz Domovinskog rata

Svote koje je Motovunski festival svake godine dobivao uglavnom su iznosile više od 500 tisuća kuna, pa je tako bilo i ove godine.

Novčanu potporu festival je dobivao u dvije kategorije.

Prva od njih zove se “Filmski festivali i druge audiovizalne manifestacije”, a druga “Programi stručnog usavršavanja” (poslije preimenovana u “Programe stručnog usavršavanja filmskih profesionalaca”).

U prvoj je kategoriji Motovun film festival 2012. godine dobio 450 000 kuna, a u drugoj 70 000.

Idućih godina, festival je u prvoj kategoriji osvajao 450 000, 500 000, 500 000, te opet 500 000 kuna.

U drugoj kategoriji, festival je od 2013. do prošle godine dobivao redom 60 000, 40 000, 20 000 te ponovno 20 000 kuna.

HAVC-ova izvješća za 2012., 2013., 2014., 2015. i 2016. godinu mogu se vidjeti iz poveznice za svaku zasebnu godinu.

Za 2017. Hrvatsko audiovizualno vijeće odluku je donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 58. sjednica održana 5. svibnja 2017. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 81. sjednici odlučivalo je u sastavu: Sanja Zanki, Dinko Majcen, Nikola Francetić, Zrinko Ogresta, Danilo Šerbedžija, Damir Vujinović, Branko Matutinović, Lado Skorin i Silvestar Kolbas dok su na 58. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Mirna Belina, Ivana Fumić, Jaka Primorac, Jelena Paljan, Miroslav Sikavica, Tomislav Mršić, Dragan Rubeša i Dean Šoša, stoji na stranicama HAVC-a.

Mirkovićev Motovun Film Festival i ove je godine dobio 500.000,00 kuna.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.