Održan skup ‘Strossmayer u književnosti – Strossmayer književnik’

Foto: Silverije

Uoči 8. travnja, kada se navršava točno 110. godišnjica smrti đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, u Strossmayerovu spomen-muzeju u Đakovu održan je u utorak skup s temom “Strossmayer u književnosti – Strossmayer književnik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici skupa, koji su organizirali Društvo hrvatskih književnika (DHK) i njegov slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak, Udruga Prosoli – Sveta glazba iz Zagreba, grad Đakovo i spomen-muzej, govorili su o Strossmayeru i književnosti, njegovu spisateljskom opusu te o manifestacijama vezanim uz đakovačkog biskupa.

Osim što je bio biskup i mecena koji je podupirao mnoga književna izdanja, Strossmayer je bio i književnik koji je iza sebe ostavio mnoge govore, putopise, eseje, biografske i autobiografske zapise, a sudionici skupa podsjetili su i na deset tisuća njegovih pisama.

“Tijekom 55 godina biskupske službe, djelovanje Josipa Jurja Strossmayera bilo je vrlo široko – od crkvenoga, graditeljskoga, političkoga, kulturnoga”, rekao je pozdravljajući nazočne u ime Đakovačko-osječke nadbiskupije mr. Luka Marijanović. Podsjetio je na Strossmayerovo kulturno djelovanje na slavenskom jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku skupa Goran Rem govorio je o temi “Realizam, stilistika istine i Strossmayer”

“Izlaganje je zaokupljeno Strossmayerovom riječi ‘istina’, njegovim interesom za istinu i njegovom distribucijom te riječi. To je jedna od njegovih najzastupljenijih riječi koju upotrebljava”, podsjetio je Rem.

Sudionici su se u svojim izlaganjima osvrnuli i na Strossmayera kao podupiratelja književnih izdanja, njegove biografske i autobiografske zapise, na Strossmayera kao preteču kulturnog ekumenizma u Europi, na njegove tekstove u svjetlu suvremene književne kritike, na manifestacije vezane uz njega i njegovo djelo, poput Strossmayerovih dana u Đakovu, Dana braće Miladinov u Osijeku i Đakovu i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim 110. godišnjice Strossmayerove smrti, ove se godine obilježava i 200. obljetnica njegova rođenja.

U nastavku programa u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova održan je koncert – izbor popijevaka iz zbirke “Napivi bogoljubnih cerkvenih pisamah” skladatelja Mariana Jaića. Sudjelovali su Leon Košavić i Matija Meić, baritoni, uz orguljašku pratnju Marija Penzara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.