Održana konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije.

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održana je u četvrtak, 30. lipnja 2016. godine, konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije. Na sjednici je, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, sudjelovalo četrdeset i osam članova Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon molitve Trećega časa i Nadbiskupovih pozdravnih riječi, u prvom dijelu sjednice konstituirana su tijela Prezbiterskog vijeća. Za tajnika Vijeća imenovan je dr. Denis Barić, a izabrani su sljedeći članovi Poslovnog odbora Prezbiterskog vijeća: msgr. Stjepan Kožul, msgr. Zlatko Koren, dr. Josip Šalković i dr. Željko Tanjić.

U nastavku sjednice središnja je tema bila Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije. Budući da se priprema prvo sinodsko zasjedanje, msgr. Ivan Šaško progovorio je o značenju Sinode za Zagrebačku nadbiskupiju, istaknuvši da je Sinoda dar i zadatak za snažnije življenje crkvenosti te, budući da je ona slavlje cijele Crkve zagrebačke, potrebno je uložiti duhovnu i pastoralnu snagu u samo odvijanje Sinode.

Nadovezujući se na izloženu temu, dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, iznio je osvrt na samu pripremu Sinode u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ukazujući pritom na važnost nadbiskupijskoga savjetovanja u kojemu su svoj doprinos dale različite skupine vjernika u Nadbiskupiji iznoseći svoje prijedloge i mišljenja, a ujedno je naveo i najznačajnije događaje koji su obilježili neposrednu pripravu Sinode: izrada Radnog dokumenta Sinode (Instrumentum laboris) i Pravilnika Sinode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije.
Foto: Konstituirajuća sjednica novog saziva Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije.

Članovi Prezbiterskoga vijeća potom su odlučili da otvorenje zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije započne na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine, svečanim euharistijskim slavljem u Zagrebačkoj katedrali, a da prvo sinodsko zasjedanje na temu Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije bude 9. i 10. prosinca 2016. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu.

Na završetku sjednice Prezbiterskoga vijeća, ukazujući na plodove Sinode koji su već vidljivi u našoj mjesnoj Crkvi, kardinal Bozanić pozvao je sve nazočne na molitvu za uspjeh Sinode, povjeravajući buduća pastoralna nastojanja i djelovanje Crkve zagrebačke zagovoru blaženog Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.