Optužbama za korupciju opterećeni Hribar o kaznenim prijavama braniteljskih udruga

Zagreb, 20.02.2017 - Inicijativa "Puk'o nam je film" predstavljena je u dvorani "Müller" kina "Europa". Cilj inicijative jest zaštita neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Na fotografiji Hrvoje Hribar. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Bivši ravnatelj Hrvatskog audio vizualnog centra (HAVC-a) Hrvoje Hribar ocijenio je u ponedjeljak da su kaznene prijave koje su protiv 19 članova HAVC-a i producenata podnijele braniteljske udruge, a tužiteljstvo ih je odbacilo kao neosnovane, bile “hajka vrlo revnih skupina koje su izvele show nastojeći srušiti HAVC”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta skupina za rušenje HAVC-a je bila jako revna, a tri godine kasnije prijave su odbačene kao besmislene, ocijenio je Hribar.

> Branitelji ministrici Obuljen i glavnom državnom odvjetniku: ‘Kada će se razriješiti kriminal u HAVC-u i je li Chris the Swiss hrvatski film?’

> Daniel Rafaelić podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a: ‘Nisam mogao gledati grabež sredstava između filmaša’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Filmski producent Jozo Patljak: Hribar mi je rekao ‘Ne izbaciš li Thompsona iz filma, nema ti nagrade’

Podsjetio je da je podneseno više prijava čiji je smisao, kako je ustvrdio, bio da uzbuđuju javnost te dodao kako uopće ne bi podcjenjivao njihov učinak u proizvođenju laži i zbunjivanja javnosti.

Napomenuo je kako je rezigniran što se tiče odluke o odbačaju prijava protiv njega. “Nisam ni sretan niti tužan, to je vijest iz prošlosti i samo jedna od osmrtnica HAVC-u i sjećanje na vrijeme kada smo nešto radili i mislili da stvaramo nešto vrijedno”, rekao je Hribar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima niti su danski autori filma optužili Ivicu Pandžu ili naše vojnike za bilo što, niti HAVC može biti odgovoran za autore filma Larsena i Vedesmanda, niti može biti odgovorno devetnaest prijavljenih hrvatskih filmaša koji s izradom toga filma (“Masakr u Dvoru”) nisu imali veze.

> Podsjetimo se filma koji je ocrnio Hrvatsku uz pomoć HAVC-ovih sredstava, točnije kojeg su financirali porezni obveznici

Uostalom, nije jasno kakva je to šteta nastala po Republiku Hrvatsku, smatra Hribar i dodaje kako (Ivica) Pandža istodobno ne shvaća kakva je šteta nastala od prljavštine u kojoj je sudjelovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?

> Skandalozni film iz razdoblja Hribara u HAVC-u: Lažni prikaz Domovinskog rata u programu Cannesa

Navodi kako je s Pandžom jednom razgovarao i da mu je izgledao kao suvisao čovjek. Po Hribarovom sudu Pandža se “glupo dao navući od ljudi kojima se živo fućka što je on radio u ratu, već ih je zanimala jedino i isključivo materijalna dobit i preuzimanje vlasti prvo u hrvatskoj kulturi, a zatim i u ostatku državnog aparata”.

> Novi skandal Hribarovog HAVC-a: financirali još jedan lažni prikaz Domovinskog rata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je zbog neosnovanosti kaznene prijave Koordinacije udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata protiv 19 članova HAVC-a i producenata čiji su projekti sufinancirani po javnim pozivima. Braniteljske udruge podnijele su kaznene prijave protiv 19 osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, dok su četiri osobe prijavljene zbog povrede ugleda Republike Hrvatske, priopćilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Kaznene prijave su odbačene budući da podaci prikupljeni tijekom izvida ne daju osnova za zaključak o postojanju sumnje da su prijavljene osobe počinile kaznena djela za koja su prijavljeni, kao ni eventualna neka druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.