Filmski producent Jozo Patljak: Hribar mi je rekao ‘Ne izbaciš li Thompsona iz filma, nema ti nagrade’

Foto: Snimka zaslona, Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Jozo Patljak, nezavisni je filmski producent, vlasnik Alka filma koja stoji za filmova “Fine mrtve djevojke”, “Ta divna splitska noć”, “Ničiji sin” i “Josef”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu Večernjem listu, Patljak je ispričao zašto teško dolazi do državnih sredstava te tvrdi da je situacija u hrvatskoj kinematografiji izrazito loša i da mnogi koji se bave filmom žive na rubu siromaštva.

Ispričao je da mu je “Hribar izravno rekao da, ako za film hoću nagradu, izbacim Thompsona. Čak mi je rekao i da sam ustaško kopile.”

Film Josef iz 2011. prikazuje ratni put hrvatskog vojnika u Austro-ugarskoj vojsci tijekom Prvog svjetskog rata na Galicijskom bojištu. Uvodnu pjesmu za film skladao je i snimio Marko Perković Thompson, koji ima i manju ulogu u filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patljak: Ministarstvo kulture okrenulo mi je leđa nakon toga filma

Patljak je Večernjem listu ispričao probleme s kojima se susreo te godine na Pulskom festivalu.

“Iako sam ja apolitičan, moj je problem generalno počeo u Puli na premijeri filma “Josef”. To je film o smrti Josipa Broza Tita u kojem glumi Marko Perković Thompson i radi glazbu. U filmu je trebala neka lirska i pjesma, a Marko Perković Thompson to dobro radi. Pozvao sam njega. Iako je u Arenu došao s glazbom, nisam znao da Thompson ne smije u Pulsku arenu. Iskreno, nisam ni znao o čemu se radi. I što je najgore, napustio nas je i HDZ. Ministarstvo kulture mi je okrenulo leđa nakon toga filma, mojim filmovima nije dodijeljena nijedna Arena iako je film “Josef” remek-djelo, ali u Puli nije smio dobiti nijednu nagradu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patljak ističe da “živimo u podijeljenom društvu, u kulturnom talibanizmu, ako se nisi opredijelio lijevo ili desno, onda je nemoguće raditi. Hribar mi je izravno rekao da, ako za film hoću nagradu, izbacim Thompsona. Čak mi je rekao i da sam ustaško kopile.”

DORH: ‘Nije utvrđena kaznenu odgovornost Hribara kao ravnatelja HAVC-a’

Podsjetimo, Hrvoje Hribar bio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) koji je dao ostavku nakon što je Državna revizija objavila nepravilnosti u HAVC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, analiza državne revizije za poslovanje HAVC-a u 2015. godini bila je nepovoljna. Sporno je bilo stanje imovine, plan nabave, isplata autorskih honorara i druge obveze. U šest godina u HAVCU se podijelilo 450 milijuna kuna.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) s Hrvojem Hribarom na čelu financirao je mnoge koprodukciju koje izvrću istinitost Domovinskoga rata. Sredstvima koje je HAVC dobivao od ministarstva kulture financirani su kontroverzni filmovi poput “15 minuta – Masakr u Dvoru” kojem je dodijeljeno 250.000 kuna.

Podsjetimo se filma koji je ocrnio Hrvatsku uz pomoć HAVC-ovih sredstava, točnije kojeg su financirali porezni obveznici

Što je sve HAVC financirao hrvatskim novcem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandalozni film iz razdoblja Hribara u HAVC-u: Lažni prikaz Domovinskog rata u programu Cannesa

Hrvatski branitelji ustali su tada protiv Hribara kao tadašnjeg ravnatelja i odgovorne osobe javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar kojem je odobreno 250.000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora ’15 minuta – Masakr u Dvoru’.

U filmu se krivnja za počinjenje zastrašujućeg zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. potpuno neutemeljeno pripisana je pripadnicima Hrvatske vojske.

Novi skandal Hribarovog HAVC-a: financirali još jedan lažni prikaz Domovinskog rata

To međutim nije jedini projekt koji smo svi zajedno platili, a kojim su se na svjetskim festivalima i pred svjetskom publikom širile laži o Domovinskom ratu. Drugi film ‘Chris the Swiss’, scenarijem implicira da je u Domovinskom ratu kojeg se naziva građanskim, ‘međunarodne plaćenike’ financirao ‘Opus Dei švercom droge’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.