(FOTO) Oscari 2016: ‘Povratnik’ i ‘Pobješnjeli Max’ s najviše nominacija

Najviše ovogodišnjih nominacija za Oscara osvojili su “Povratnik” Alejandra Inarritua , koji se prestižnoj filmskoj nagradi može nadati u 12 kategorija, te “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” Georgea Millera koji ima deset nominacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnja “Povratnika”, nominiranog i u kategoriji najboljeg filma, odvija se dvadesetih godina 19. stoljeća u neistraženim dijelovima američke divljine u kojoj jednog od članova ekspedicije, kojega glumi za glavnu ulogu nominirani Leonardo Di Caprio, napadne medvjed.

Teško ozlijeđenog pripadnici njegova tima, na čelu kojeg je Tom Hardy, nominiran u kategoriji najboljeg sporednog glumca, ostave ga da umre.

Inarritu je nominiran i za najboljeg redatelja. Njegov je film već osvojio Zlatni globus za najbolju dramu, dok ga je Di Caprio dobio kao najbolji glumac. Hoće li nakon tri dosadašnje nominacije Di Caprio konačno osvojiti Oscara, znat će se na dodjeli, 28. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povratnik” je nominiran još u kategoriji fotografije, šminke, kostima, montaže, vizualnih efekata, zvuka, montaže zvuka, scenografije.

Po broju nominacija najveći mu je konkurent “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” s kojim dijeli sve kategorije, osim glumačkih.

Osim za najbolji film i režiju novi nastavak legendarnog serijala o slavnom cestovnom ratniku nominiran je za fotografiju, kostime, montažu, šminku, scenografiju, montažu zvuka i zvuk, te vizualne efekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam nominiranih u kategoriji najboljeg filma 

Slično kao u “Povratniku” i “Pobješnjelom Maxu” i u fokusu “Marsovca” Ridleya Scotta jedan je osamljeni pojedinac, u ovom slučaju ostavljen u bespućima Svemira. Glumi ga Matt Damon, koji je nominiran za glavnu ulogu u tom filmu.

Film “Oklada stoljeća” Adama McKaya, utemeljen je na istinitoj priči i romanu o slomu svjetskog gospodarstva, a “Most špijuna” Stevena Spielberga govori o američkom odvjetniku angažiranom kako bi, u vrijeme Hladnog rata, branio čovjeka osumnjičenog da je sovjetski špijun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “Brooklyn” Johna Crowleya priča je o djevojci koja u potrazi za boljim životom seli iz Irske u newyoršku četvrt s mnogo Iraca, “Soba” Lennyja Abrahamsona o majci i sinu zarobljenima u sobi bez prozora od oko devet četvornih metara, dok “Spotlight” Toma McCarthyja prikazuje novinarsku istragu o zataškivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja u crkvi.

Za Oscara su u kategoriji najboljeg redatelja, osim Millera i Inarritua nominirani Adam McKay, Lenny Abrahamson i Tom McCarthy.

Slavna glumačka imena u borbi za Oscara

Uz Damona i Di Capria, u kategoriji najboljeg glumca nominirani su Bryan Cranston za film “Trumbo”, u kojem glumi poznatog scenarista u nemilosti Hollywooda, Michael Fassbender koji je utjelovio Stevea Jobsa u istoimenom filmu i Eddy Redmayne za film “Dankinja” u kojem glumi transrodnu osobu, Danca koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća promijenio spol.

Bitka za Oscara za najbolju glumicu vodit će se između Cate Blanchet za “Carol” o ljubavi dvije žene koja se odigrava pedesetih godina u New Yorku, Brie Larson koja je nominirana za film “Soba”, Jennifer Lawrence za ulogu zaposlene samohrane majke u filmu “Joy”, Charlotte Rampling za priču iz bračnog života “45 godina”, te Saoirse Ronan za “Brooklyn”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolju sporednu glumicu nominirane su Jennifer Jason Leigh (“Mrska osmorka”), Kate Winslet (“Steve Jobs”), Rooney Mara (“Carol”), Alicia Vikander (“Dankinja”) i Rachel McAdams (“Spotlight”).

Nominacije za najboljeg sporednog glumca dobili su Christian Bale (“Oklada stoljeća”), Mark Rylance (“Most špijuna”), Tom Hardy (“Povratnik”), Mark Ruffalo (“Spotlight”) i Sylvester Stallone (“Creed: Legenda je rođena”).

Među filmovima na stranom jeziku i tri filma iz programa ZFF-a

Među filmovima na stranom jeziku nominirana su čak tri filma prikazana nedavno na Zagreb Film Festivalu – “Saulov sin” koji je u Zagrebu pobijedio, te danski “Rat” i francuski “Mustang”. Nominirani su još kolumbijski “Zagrljaj zmije” i jordanski “Theeb”.

Među dokumentarcima su i dva filma posvećena legendarnim pjevačicama – “Amy”, biografska priča o Amy Winehouse i “What Happened, Miss Simone?” o Nini Simone.

S njima će se natjecati “Cartel Land”, priča o odmetničkim grupama koji su odlučili preuzeti borbu protiv narkokartela, koji će se prikazati i u konkurenciji skorašnjeg ZagrebDoxa, te “Pogled tišine” Joshue Oppenheimera i “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” o prosvjedima u Ukrajini.

Kao najbolji ovogodišnji dugometražni animirani filmovi nominirani su “Anomalisa”, “Boy and the World”, “Izvrnuto obrnuto”, “Janko Strižić film” i “When Marnie Was There”.

Nominacije su objavili redatelji Guillermo del Toro i Ang Lee te glumac John Krasinski i predsjednica Akademije Cheryl Boone Isaacs.

Oscari se ove godine dodjeljuju 88. put, a svečana dodjela održat će se u nedjelju, 28. veljače, u Dolby Theatre u Hollywoodu. Dodjelu će voditi američki glumac i komičar Chris Rock.

Popis nominiranih za Oscara

Film “Povratnik” Alejandra Inarritua s Leonardom di Capriom u glavnoj ulozi, s 12 nominacija predvodi popis filmova nominiranih za 88. Oscara, ispred “Pobješnjelog Maxa” s 10 nominacija, “Marsovca” sa sedam te “Mosta špijuna” i filma “Spotlight” s po šest nominacija.

Najbolji film: “Oklada stoljeća”, “Most špijuna”, “Brooklyn”, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Marsovac”, “Povratnik, “Soba”, “Spotlight”

Muška glavna uloga: Bryan Cranston (“Trumbo”), Matt Damon (“Marsovac”), Leonardo di Caprio (“Povratnik”), Michael Fassbender (“Steve Jobs”), Eddie Redmayne (“Dankinja”)

Ženska glavna uloga: Cate Blanchett (“Carol”), Brie Larson (“Soba”), Jennifer Lawrence (“Joy”), Charlotte Rampling (“45 godina”), Saoirse Ronan (“Brooklyn”)

Muška sporedna uloga: Christian Bale (“Oklada stoljeća”), Tom Hardy (“Povratnik”), Mark Ruffalo (“Spotlight”), Mark Rylance (“Most špijuna”), Sylvester Stalone (“Creed: Legenda je rođena”)

Ženska sporedna uloga: Jennifer Jason Leigh (“Mrska osmorka”), Rooney Mara (“Carol”), Rachel McAdams (“Spotlight”), Alicia Vikander (“Dankinja”), Kate Winslet (“Steve Jobs”)

Redatelj: Adam McKay (“Oklada stoljeća”), George Miller (“Pobješnjeli Max: Divlja cesta”), Alejandro G. Inarritu (“Povratnik”), Lenny Abrahamson (“Soba”), Tom McCarthy (“Spotlight”)

Originalni scenarij: “Most špijuna”(Matt Charman, Ethan Coen i Joel Coen), “Ex machina” (Alex Garland), “Izvrnuto obrnuto” (Pete Docter, Meg LeFauve i Josh Cooley), “Spotlight” (Josh Singer i Tom McCarthy), “Straight outta Compton” (Jonathan Herman i Andrea Berloff)

Adaptirani scenarij: “Oklada stoljeća” (Charles Randolph i Adam McKay), “Brooklyn” (Nick Hornby), “Carol” (Phyllis Nagy), “Marsovac” (Drew Goddard), “Soba” (Emma Donoghue)

Fotografija: “Carol” (Ed Lachman), “Mrska osmorka” (Robert Richardson), “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” (John Seale), “Povratnik” (Emmanuel Lubezki), “Sicario” (Roger Deakins)

Montaža: “Oklada stoljeća”, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Povratnik”, “Spotlight”, “Ratovi zvijezda: Sila se budi”

Scenografija: “Most špijuna”, “Dankinja”, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Marsovac”, “Povratnik”

Kostimografija: “Carol”, “Pepeljuga”, “Dankinja”, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Povratnik”

Šminka: “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao”, “Povratnik”

Originalna glazba: “Most špijuna”, “Carol”, “Mrska osmorka”, “Sicario”, “Ratovi zvijezda: Sila se budi”

Originalna pjesma: “Earned It” (Pedeset nijansi sive; glazba i tekst Abel Tesfaye, Ahmad Balshe, Jason Daheala Quenneville i Stephan Moccio) , “Manta Ray” (Racing Extinction, glazba J. Ralph i tekst Antony Hegarty), “Simple Song #3” (Youth, glazba i tekst David Lang), “Til It Happens To You” (The Hunting Ground, glazba i tekst Diane Warren i Lady Gaga), “Writing’s On The Wall” (Spectre, glazba i tekst Jimmy Napes i Sam Smith)

Zvuk: “Most špijuna”, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Marsovac”, “Povratnik”, “Ratovi zvijezda: Sila se budi”

Montaža zvuka: “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Marsovac”, “Povratnik”, “Sicario”, “Ratovi zvijezda: Sila se budi”

Vizualni efekti: “Ex machina”, “Pobješnjeli Max: Divlja cesta”, “Marsovac”, “Povratnik”, “Ratovi zvijezda: Sila se budi”

Film na stranom jeziku: “Zagrljaj zmije” (Kolumbija), “Mustang” (Francuska), “Saulov sin” (Mađarska), “Theeb” (Jordan), “Rat” (Danski)

Animirani film: “Anomalisa”, “Boy and the World”, “Izvrnuto obrnuto”, “Janko Strižić film”, “When Marnie Was There”

Dokumentarni film: “Amy”, “Cartel Land”, “Pogled tišine”, “What Happened, Miss Simone?”, “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom”

Kratkometražni dokumentarni film: “Body Team 12”, “Chau, beyond the Lines”, “Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah”, “The Girl on the River: The Price of Forgivness”, “Last Day of Freedom”

Kratkometražni animirani film: “Bear story”, “Prologue”, “Sanjay’s Super Team”, “We Can’t Live without Cosmos”, “World of Tommorrow”

Kratkometražni igrani film: “Ave Maria”, “Day One”, “Everything Will Be Okay”, “Shok”, “Stutterer”

Oscare dodjeljuje američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti, a ovogodišnji će pobjednici biti poznati na svečanosti koju će 28. veljače u Los Angelesu voditi komičar Chris Rock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.