Osmi hrvatski trijenale grafike u studenom i prosincu u Zagrebu

Zagreb, 15.6.2016.- U izložbenom prostoru Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) svečano je otvoreno 7. hrvatsko trijenale grafike, koje predstavlja recentna ostvarenja hrvatske grafičke scene. foto HINA/ Dario GRZELJ/ ua

, u povodu čega raspisuje natječaj za prijavu radova za jednu od dionica te velike reprezentativne nacionalne izložbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trijenale će u Kabinetu HAZU i u Gliptoteci predstaviti najbolja grafička ostvarenja aktualne likovne scene nastala u posljednje tri godine, a njegova ovogodišnja koncepcija ima nekoliko izložbenih dionica.

Prva je posvećena umjetnicima koje Kabinet grafike poziva na smotru, nagrađenima na prošlim trijenalima, kao i onima čiji su radovi po svojoj vrsnosti i kvaliteti zapaženi i vrednovani u mediju grafike. Druga obuhvaća autore čije grafike na natječaju odabire Odbor za izbor radova čiji su članovi likovni kritičari, umjetnici i akademici.

Za tu dionicu natječaj će biti otvoren od 26. kolovoza do 19. rujna, a pravilnik Trijenala i prijavnicu autori mogu preuzeti na mrežnim stranicama Kabineta grafike HAZU i Društva hrvatskih likovnih umjetnika, izvijestio je HAZU. Kandidati donose svoje radove i popunjenu prijavnicu u Kabinet grafike radnim danom od 9 do 15 sati ili šalju poštom na adresu Kabineta, Hebrangova 1, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru treće dionice Trijenala izlaže petnaest pozvanih umjetnika koncepcijski objedinjenih pod nazivom “Izmaknuta stvarnost”, čija umjetnička praksa istražuje i preispituje odnos između ‘poznate/prepoznatljive’ realnosti i artističke percepcije alternativne stvarnosti.

“Ti autori na aluzivan, enigmatičan, intrigantan ili simboličan način, preklapanjima i interferencijama individualnog pamćenja i reminiscencija stvarnosti, oblikuju i stvaraju nove scenarije participirajući u recentnoj umjetničkoj produkciji”, stoji u najavi.

Popratni dio izložbe donosi samostalnu izložbu suvremene umjetnice Ivane Franke, dobitnice Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 7. hrvatskom trijenalu grafike. U sklopu samostalne izložbe bit će predstavljena i autoričina grafička mapa nastala u ediciji Argola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.