Otvorena FRKA: Festival koji unosi radost u vrijeme u kojem najčešće govorimo o negativnom

Sinoć je u Gradskoj knjižnici u Virovitici otvoreno drugo izdanje virovitičkoga festivala radosne kulture. Nazočne su na početku pozdravili virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je naglasio važnost manifestacije za kulturni život Grada, te nadu da bi Virovitica preko ove manifestacije mogla postati jednim od važnih kulturnih središta sjeverne Hrvatske. Kancelar Požeške biskupije Msgr. Josip Krpeljević, pozdravio je skup, rekavši da je tema radosti tako dobrodošla u vremenu u kojem se najčešće govori o svemu negativnom, te pohvalio organizatore za hrabrost i konstruktivno zalaganje za ono što nas sve obogaćuje. Ravnateljica Knjižnice prof. Višnja Romaj pohvalila je suradnju organizatora s gradskim kulturnim institucijama, rekavši da je od samoga početka bila uz projekt festivala i duboko vjerovala u njegovu pozitivnu ulogu u buđenju kulturnoga života u Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je festival svečano otvoren, posjetitelji su imali priliku poslušati hrvatskoga dramatičara i romanopisca Miru Gavrana, koji je u nadahnutom prikazu biblijskih tema u svojim romanima objasnio razloge koji su ga ponukali na pisanje romana s tom tematikom. Osim osobne potrebe za dubljim promišljanjem i istraživanjem pojedinih biblijskih likova, autor je modernim čitateljima poželio predstaviti važne osobe iz Biblije na jedan svježi i novi način, ostajući vjeran duhu biblijskoga predloška, unatoč uvođenju nekih novih likova i događaja o kojima Biblija ništa ne govori.

Nakon Gavranova izlaganja, razvila se vrlo živa rasprava, u kojoj su se problematizirala pitanja tretmana biblijskih tema u književnosti, subjektivnosti u doživljavanju umjetničkih djela, kao i o problemima s prevođenjem piščevih djela na mnogobrojne jezike, pri čemu je ponekad teško sačuvati izvornost i funkcionalnost prijevoda u scenskoj igri. Virovitička FRKA će očevidno i ove godine sačuvati jednu od svojih prepoznatljivosti: priliku za konstruktivni i otvoreni razgovor o svim temama, uz brojnu i aktivnu publiku.

U drugom je dijelu programa slijedila kazališna predstava Mire gavrana „Sladoled“, koju je u dvorani virovitičkoga Kazališta izveo sjajni glumački duo Mladena Gavran i Ana Vilenica, u produkciji Gavran teatra iz Zagreba, u režiji Borisa Svrtana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno ispunjena dvorana od samoga je početka bila pod snažnim dojmom zbog načina na koji Gavranov tekst tretira vječnu temu o odnosu majke i kćeri. U virtuoznoj izvedbi obaju glumica oslikane su mnogobrojne životne situacije, prikazane u širokom rasponu od urnebesne komike do duboke sjete, uz uvijek prepoznatljivu Gavranovu potrebu da iz svih situacija gledateljima ponudi tople i pozitivne poruke. Gavranov je „Sladoled“ topla i humana priča o ljubavi koja traje i razvija se, prolazeći kroz mnoge faze, ali koja nikad ne prestaje. Unatoč nevjerojatno brzim i oštrim rezovima i transformacijama likova prikazanih kroz šezdeset godina života, i Ana Vilenica i Mladena Gavran svojom su ogromnom energijom i izražajnošću igre i glumačkim autoritetom uspjele dovesti zahtjevnu predstavu do jakoga emotivnog krešenda u zadnjoj sceni, za što ih je virovitička publika nagradila frenetičnim aplauzom.

Ovogodišnja je FRKA doista već u prvoj svojoj večeri postavila vrlo visoke standarde. Unaprijed se radujemo nastavku u istom stilu, uz još puno zadovoljne publike.

Medijski je pokrovitelj festivala FRKA portal Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

narod_hr_medijski_pokrovitelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.