Otvorenjem izložbe “Tragom prošlosti – Hrvatska 1968.” počela proslava Međunarodnoga dana arhiva

Foto: fah

Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja Hrvatski državni arhiv (HDA) obilježio je u petak otvorenjem izložbe “Tragom prošlosti – Hrvatska 1968.” i projekcijom filma “Devetnaest (19) pitanja iz 1968.” redatelja Slavka Goldsteina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcija filma, koja je prethodila otvorenju izložbe, kao i sama izložba, upriličeni su o središnjoj temi ovogodišnjega programa obilježavanja Međunarodnog dana arhiva – a to su događanja u Hrvatskoj 1968. potaknuta turbulentnim događajima koji su prije pola stoljeća zahvatili Europu i svijet.

Bila je to, kako je rečeno, godina borbe za ljudska prava, prosvjedovalo se protiv rata u Vijetnamu, rasizma, za građanska i ljudska prava, ubijeni su američki borac za ljudska prava Martin Luther King, demokratski kandidat za američkoga predsjednika Robert Kennedy, pokušan je atentat na istaknutoga predstavnika studentskoga pokreta u Njemačkoj Rudija Dutschkea. Također 1968. je i godina Praškoga proljeća i pokušaja preobrazbe tadašnjega socijalizma u onaj “s ljudskim licem”, a koji je završio sovjetskom invazijom na članicu Varšavskoga pakta, a tadašnje jugoslavensko vodstvo dalo je potporu Čehoslovačkoj. Lansiran je i Apollo 8 – prva svemirska ekspedicija s ljudskom posadom koja je stigla u Mjesečevu orbitu, američko Sveučilište Yale objavilo je da će početi upisuvati žene na studij, a Beatlesi su izdali legendarni dvostruki album “Bijeli album” (White Album)….

Što se 1968. događalo u tadašnjoj Jugoslaviji i Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorski tim izložbe – dr. Tatjana Šarić, Marijana Jukić, Mario Fabekovec i Mladen Burić, saželi su građu koju HDA čuva o događajima iz toga vremena u tadašnjoj Jugoslaviji i Hrvatskoj u nekoliko tema predstavljenih na panoima.

Nakon uvodnoga panoa, slijede oni koji sažimaju bitna politička pitanja, studentske prosvjede održane u Studentskome centru i na nekoliko zagrebačkih fakulteta potaknute studentskim prosvjedima u Beogradu, gospodarstvo u kontekstu neuspješne gospodarske reforme iz 1965., znanosti i kulturi unutar koje je i film, životni standard, te na glazbu i estradu.

Ravnatelj HDA dr. Dinko Čutura podsjetio je da se u Hrvatskoj Međunarodni dan arhiva počeo slaviti 2009. – godinu dana nakon što je počelo njegovo obilježavanje u svijetu. Ocijenio je da HDA svoju dužost čuvanja arhivske građe obavlja vrlo savjesno i odgovorno te da svaki dan brojni korisnici u Arhivu pretražuju građu koja im je dostupna, a kroz ovakve i slične manifestacije, ona je dostupna i široj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od autorica – Tatjana Šarić objasnila je da je izložba rezultat timskog rada, a potaknuta je burnim događajima iz toga doba na međunarodnoj i domaćoj sceni. Istaknula je da je na izložbi prvi put predstvaljen dio gradiva, a nada se da je napravljen i dobar izbor. Šarić je podsjetila da je 1968. u Hrvatskoj bila u znaku studentske pobune protiv tadašnjega načina življenja, nejednakosti i iskorištavanja. Iako su studentska lipanjska zbivanja te godine u Zagrebu bila manjeg obujma od onih u Beogradu ipak su, rekla je, bila pokazatelj želje za promjenom. Dodala je kako su političku i gospodarsku scenu obilježili međurepublički antagonizmi u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji. Ali, kako je rekla, to su bile i godine početka masovnog turizma na Jadranu, izgradnje Jadranske magistrale, a bilo je i brojnih događaja u znanosti i kulturi, objavljeni su albumi glazbenika koji su svoj trag ostavili i do danas, sportaši su ostvarili zavidne uspjehe na Olimpijskim igrama u Meksiku.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak otvorio je izložbu te izrazio zadovoljstvo zbog dostupnosti arhivskoga gradiva i što se, posredstvom obilježavanja Međunarodnoga dana arhiva, dodato senzibilizira ukupna hrvatska javnost za rad arhiva. Poljičak je ocijenio kako je to važno jer su arhivi sve više servis građanima, a više nisu samo baštinske institucije u klasičnome smislu.

Zahvalio je autorima izložbe što su prikazali cjelinu turbulentnih zbivanja toga vremena i na neki način pomogli da se tadašnji događaji reinterpretiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaj je moderila Ljerka Vuk Bilić, načelnica Odsjeka za kulturno-prosvjetne aktivnosti HDA.

Međunarodni dan arhiva obilježen i na Sveučilištu u Zagrebu

ICARUS (International Centre for Archival Research – Međunarodni centar za arhivska istraživanja) Hrvatska također je obilježio Međunarodni dan arhiva i to skupom pod nazivom “Arhivi su svuda oko nas”, održanom u Auli Sveučilišta u Zagrebu.

Međunarodnu arhivsku zajednicu predstavila je predsjedica ICARUS Hrvatske dr. sc. Vlatka Lemić kroz aktivnosti Međunarodnog arhivskog vijeća (ICA), koje je i pokrenulo Međunarodni dan arhiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozdravnim riječima rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras istaknuo je da se važnost arhivske građe očituje i kroz političke prijepore oko pristupa arhivskoj građi. S tim u vezi, dodao je kako tek treba vidjeti kako će se na pristup arhivskoj građi gledati nakon što je na snagu stupila GDPR uredba (Opća uredba o zaštiti osobnih podataka). Rektor Boras rekao je kako se boji da će puno podataka biti izbrisano i više ih nećemo moći naći, ali mu je i drago da zagrebačko Sveučilište može poduprijeti ideju – arhiva svuda oko nas, arhiva različitih struktura i provinijencija.

Ipak, istaknuo je, zajedničko svim arhivima je da omoguće pristup pohranjenoj građi, smatra kako ne treba raditi prevelike razlike između ustanova gdje se pohranjuje različita građa, da će u budućnosti sve više građe biti stvoreno digitalno, te da napredak uvijek koče oni koji su naviknuli na postojeće stanje.

Na skupu su približeni Arhivi, donacije i ostavštine Instituta za povijest umjetnosti, Arhivska zbirka Hrvatskoga školskog muzeja, Arhiv likovnih umjetnosti HAZU, Arhiv i dokumentacijske zbirke Instituta za etnologiju i folkloristiku, a prikazani su i filmovi o Hrvatskome državnom arhivu i Državnom arhivu u Zagrebu.

Bilo je riječi o Arhivu Vladana Desnice, Arhivskoj zbirci Hrvatskoga željezničkog muzeja, arhivima Veterinarskoga fakulteta, XV. gimnazije u Zagrebu, Hrvatskoga muzejskog društva, Centa za dokumentiranje nezavisne kulture, Centra za ženske studije u nastajanju.

Predstavljeno je i arhivsko gradivo Hrvatskih akademskih športskih kubova Mladost Sveučilišta u Zagrebu, Arhiv HRT-a te Hrvatski arhiv weba i Dabar – sustav digitalnih akademskih arhiva i repozitorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.