Oxford: Izložba o životu prije smrti u Pompejima

The interior of the Basilica of Pompeii, Naples italy

Nakon što su se dobro najeli puhovine i zalili je s mnogo vina, drevni Rimljani legli su na kauč na svoju lijevu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je vjerojatno izgledao zadnji obrok dobrog dijela stanovnika Pompeja prije katastrofalne erupcije Vezuva 79. godine, objašnjava se u novoj izložbi muzeja Ashmolean u Oxfordu.

Kustos Paul Roberts kaže da su Rimljani obrocima pristupali vrlo ozbiljno. “Nikada ne bi legli na svoju desnu stranu jer to ometa probavu”, objašnjava.

Izložba “Posljednja večera u Pompajima” oslikava “ljubav stanovnika prema hrani i piću i njihovu značenju u životu i smrti”, nastavlja Roberts.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljanje izložbe bio je golem zadatak koji je zahtijevao blisku suradnju Sveučilišta u Oxfordu i znanstvenih instituta i muzeja u Pompejima i Napulju.

Izloženo je 400 zadivljujućih predmeta, od kojih je više od dvjesto prvi put napustilo Italiju.

Carpe Diem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paul Roberts posebno je ponosan na fresku koja prikazuje prelijepu božicu Europu i njezina pratitelja Jupitera pretvorena u bika. “To je srce izložbe. Govori o gradnji kulturnih mostova koji se ne mogu uništiti”, rekao je u očitoj aluziji na Brexit.

Izložba posjetitelje poziva da obiđu sobe rimske vile, od atrija i blagovaonice do kuhinje. Na svakom koraku vide se mozaici i murali koji oduzimaju dah, slike i mramorni kipovi bogova, božica i svijeta prirode.

U kuhinji, gdje je bio i zahod, posjetiteljima se pruža pogled na vulkanski pepeo s ostacima nara, leće, maslina i smokava. Puhova čeljust izvađena je iz kuhinjskog odvoda, zajedno s košticama jabuka i višanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha izložbe je prikazati realne slike života i smrti u zlokobnom gradu. “Svjetovi hrane i smrti nisu bili razdvojeni. Smrt je bila sveprisutna”, kaže Paul Roberts.

Praznovjerja, pretkazanja, žrtve bogovima s hranom za zagrobni život bili su dio svakodnevice. Podni mozaik nacerenog kostura s vrčem vina u svakoj ruci dovoljno govori o tome kako se u Pompejima gledalo na stvari – Carpe Diem. Iskoristi dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.