Papa Franjo: Nikada nije prekasno za obraćenje, ali ono je hitno, počnimo danas

Nikada nije prekasno za obraćenje, ali je ono hitno, sada je čas; počnimo danas – potaknuo je papa Franjo prije podnevne molitve Angelusa. U tradicionalnom nagovoru komentirao je evanđeoski izvještaj u kojem Isus napominje da žrtve dva tragična događaja nisu stradale zbog toga što su bile „grješnije od drugih“ te poziva slušatelje na obraćenje. Nakon podnevne molitve, uputio je apel za pomoć izbjeglicama, piše Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve u svemu ja sam dobar” – ali to nije istina

Papa je napomenuo da „Isus poznaje praznovjerni mentalitet svojih slušatelja“, koji misle da su „Galilejci čiju je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava“ bili kažnjeni zbog neke krivice, kao da su „to zaslužili“. Sebe su pak – zato što su toga bili pošteđeni – držali dobrima i „na mjestu“. Isus međutim „jasno odbacuje“ takvo tumačenje, zato što „Bog ne dopušta tragedije kako bi kaznio krivice“ te „potvrđuje da te jadne žrtve nisu bile gore od drugih.“ Isus k tome dodaje: „Ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.”

I danas, pred određenim nesrećama i tragičnim događajima, možemo doći u napast da za to okrivimo žrtve ili samoga Boga. Ali evanđelje nas poziva da razmislimo: kakvu smo si ideju o Bogu stvorili? Jesmo li doista uvjereni da je Bog takav ili se radi o našoj projekciji, o „bogu“ stvorenom na „našu sliku i priliku“? Isus nas poziva na obraćenje – naglasio je Papa, upozorivši kako se i tu susrećemo s iskušenjem da se opravdavamo, govoreći: „Od čega se trebamo obratiti? Nismo li sve u svemu dobri ljudi?“ Koliko smo puta to pomislili: „Ma, sve u svemu, ja sam dobar, ja sam dobra.“ A nije tako – rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božje strpljenje

Nažalost, svatko od nas jako nalikuje stablu koje već godinama daje višestruke dokaze o svojoj neplodnosti. Na sreću – napomenuo je Sveti Otac – Isus je strpljiv poput vinogradara koji kaže: Ostavi ga još jednu godinu. Možda će uroditi. Ta godina je godina milosti, vrijeme Kristova djelovanja, vrijeme Crkve prije Isusova slavnog povratka, vrijeme našega života.

Jeste li razmišljali o Božjem strpljenju i o njegovoj besprekidnoj brizi za grješnike? Nikada nije kasno za obraćenje, sve do zadnjega trenutka: Božje nas strpljenje čeka – kazao je Papa, podsjetivši na priču iz života sv. Terezije od Djeteta Isusa, zahvaljujući čijoj molitvi je nepokajani osuđenik na smrt u posljednjem trenutku ipak uzeo raspelo i poljubio ga.

Apel za izbjeglice, prekid vatre u Siriji i blizina stradalima u Fidžiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon molitve Angelusa, Sveti je Otac podsjetio na dramatično stanje izbjeglica u bijegu od rata i nehumanih situacija. Istaknuo je Grčku i druge zemlje koje su na prvoj crti prihvata i koje im velikodušno pružaju pomoć. U tom kontekstu potrebna je suradnja svih zemalja. Zajednički odgovor može biti učinkovit i ravnomjerno raspodijeliti teret među zemljama – kazao je. Vijesti o prekidu vatre u Siriji primio je s nadom te je sve pozvao na molitvu kako bi do potrebitih stigla humanitarna pomoć te se otvorio put dijaloga i mira. Na koncu je izrazio blizinu stanovnicima Fidžija, koje je snažno pogodio razorni ciklon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.