Papa Franjo osudio potpomognuto samoubojstvo, dok talijanski parlament raspravlja o njegovoj regulaciji

Papa Franjo
Foto: snimka zaslona, Getty Images, Fotomontaža: Narod.hr

Papa Franjo rekao je u srijedu da je umirućima potrebna palijativna skrb, a ne eutanazija ili potpomognuto samoubojstvo, prenosi CNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na općoj audijenciji u vatikanskoj dvorani Pavla VI 9. veljače, papa je rekao da ovo etičko načelo vrijedi ne samo za kršćane nego i za sve.

Izrazio je zahvalnost za palijativnu skrb koja nastoji poboljšati kvalitetu života osoba koje boluju od teških bolesti.

“Međutim, moramo biti oprezni da ovu pomoć ne pomiješamo s neprihvatljivim pomacima prema potpomognutom samoubojstvu”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne smijemo provocirati smrt ili olakšati samoubojstvo uz pomoć.”

Život je pravo, a ne smrt

Nastavio je: „Istaknuo bih da pravo na brigu i liječenje za sve uvijek mora biti prioritet, kako se najslabiji, osobito stariji i bolesni, nikada ne bi odbacili. Doista, život je pravo, a ne smrt, koja se mora prihvatiti, a ne njome upravljati. I ovo etičko načelo vrijedi za sve, ne samo za kršćane ili vjernike.”

Papina primjedba uslijedila je usred sve većeg prihvaćanja potpomognutog samoubojstva u zapadnim zemljama, uključujući Australiju, Austriju, Englesku i Wales, Italiju, Portugal, Španjolsku i Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2020., vatikanska doktrinarna kongregacija ponovno je potvrdila crkveno učenje o grešnosti eutanazije i potpomognutog samoubojstva – što je znak rastuće zabrinutosti Rima zbog tog trenda.

Crkva dugo potiče katolike da zamole svetog Josipa da se zauzme za umiruće

Papa je svoju opću audijenciju emitiranu uživo posvetio „Sv. Josipu, zaštitniku dobre smrti”, u 11. dijelu svog ciklusa kateheza o Isusovu udomitelju, koji je pokrenuo u studenom.

Napomenuo je da Crkva dugo potiče katolike da zamole svetog Josipa da se zauzme za umiruće, citirajući tekst pape Benedikta XV iz 1920. Bonum sane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Draga braćo i sestre, možda neki ljudi misle da su ovaj jezik i ova tema samo naslijeđe prošlosti, ali u stvarnosti, naš odnos sa smrću nikada se ne odnosi na prošlost, već uvijek na sadašnjost”, rekao je.

Papa Franjo podsjetio je da je u pismu objavljenom 8. veljače, papa emeritus Benedikt XVI. rekao da se približava “mračnim vratima smrti”. Pohvalio je riječi svog prethodnika zbog njihove jasnoće i rekao da sadrže “dobar savjet”.

> Kolumbijac eutanaziran iako nije imao smrtonosnu bolest
> Austrija: Potpomognuto samoubojstvo legalizirano unatoč protivljenju Crkve

Rekao je: “Takozvana ‘feel-good’ kultura pokušava ukloniti stvarnost smrti, ali pandemija koronavirusa ju je na dramatičan način vratila u fokus. Bilo je strašno: smrt je bila posvuda, a toliko su braće i sestara izgubili svoje voljene, a da nisu mogli biti u njihovoj blizini, a to je smrt učinilo još težim za prihvaćanje.”

Liječnici se moraju maksimalno potruditi da izliječe bolesne

Papa je objasnio da je kršćanstvo pomoglo vjernicima da se suoče sa smrću predstavljajući je u svjetlu Kristova uskrsnuća.

“Draga braćo i sestre, samo kroz vjeru u uskrsnuće možemo se suočiti s ponorom smrti, a da nas strah ne obuzima. Ne samo to: možemo vratiti pozitivnu ulogu u smrt”, rekao je.

Smrt, rekao je, pomaže vjernicima da vide probleme svakodnevnog života u perspektivi i pokazuje iznimnu važnost dobročinstva i dijeljenja s drugima.

Potom se osvrnuo na brigu za umiruće, istaknuvši da se liječnici moraju maksimalno potruditi da izliječe bolesne.

No, rekao je, “nemoralno je baviti se uzaludnim liječenjem”, citirajući Katekizam Katoličke crkve (2278), koji kaže da “prekid medicinskih postupaka koji su opterećujući, opasni, izvanredni ili nesrazmjerni očekivanom ishodu može biti legitiman.”

Istaknuo je ono što je opisao kao “pravi problem” “ubrzavanja smrti starijih osoba”.

“Puno puta vidimo u određenom društvenom sloju da starijima, jer nemaju sredstava, daju manje lijekova nego što bi im trebalo, a to je neljudski: to im ne pomaže, to ih gura ranije u smrt”, kazao je.

Molitva Zdravo Marijo

Pozvao je vlasti da ne izoliraju starije osobe i ne ubrzavaju njihovu smrt.

Završavajući svoje obraćanje, papa je istaknuo da u molitvi Zdravo Marijo katolici traže od Djevice Marije da bude blizu “na času smrti naše”.

“Upravo iz tog razloga, želio bih zaključiti zajedničkom molitvom Zdravo Marijo za umiruće i za one koji proživljavaju žalost”, rekao je prije molitve.

Sažetak papine kateheze pročitan je na sedam jezika, pozdravio je članove svake jezične skupine.

Obraćajući se katolicima koji govore engleski, rekao je: “Pozdravljam sve hodočasnike koji govore engleski, koji sudjeluju u današnjoj audijenciji, posebno predstavnike Globalnog kršćanskog foruma te sjemeništaraca i studentske skupine iz Sjedinjenih Američkih Država. Na sve vas i vaše obitelji zazivam radost i mir Isusa Gospodina našega. Bog vas blagoslovio!”

Prije nego što je uputio svoj posljednji pozdrav govornicima talijanskog jezika, papa Franjo je zahvalio katolicima koji su sudjelovali u danu molitve za mir u Ukrajini 26. siječnja.

Rekao je: “Nastavimo moliti Boga mira, da se napetosti i prijetnje ratom prevladaju ozbiljnim dijalogom, te da razgovori u ‘normandijskom formatu’ također mogu doprinijeti tome. Ne zaboravimo: rat je ludilo!”

Osvrnuo se i na 11. veljače, koji obilježava Svjetski dan bolesnika.

“Želio bih se prisjetiti naših dragih bolesnika kako bi svima bila osigurana zdravstvena skrb i duhovna pratnja”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.