Papa Franjo: Rat je ludost

Rat je ludost, istaknuo je to papa Franjo u homiliji na misi u vojnoj kapeli na vojnom groblju u Redipugliji pokraj Trsta povodom 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata, objavila je IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promatrajući ljepotu ovdašnjeg krajolika, gdje muškarci i žene rade i svojim radom prehranjuju svoje obitelji, gdje se djeca igraju a stariji sanjaju… nalazeći se ovdje, na ovome mjestu, u blizini ovoga groblja, mogu reći samo jedno: rat je ludost, rekao je papa u Redipugliji gdje boravi u jednodnevnom pohodu.

Dok Bog donosi boljitak svojem stvorenju, a mi smo ljudi pozvati surađivati u njegovu djelu, rat razara. Uništava i ono najljepše što je Bog stvorio: čovjeka, istaknuo je Papa primijetivši kako se i danas, nakon prethodna dva svjetska rata, možda može govoriti o trećem svjetskom ratu „rascjepkanom na komade”, sa zločinima, pokoljima, uništenjima…

I danas su žrtve ratove brojne… Kako je to moguće?, zapitao se Papa. Moguće je jer i danas postoje skriveni interesi, geopolitički planovi, pohlepa za novcem i moći, a tu je industrija oružja, koja se čini tako važnom! A ti planeri užasa, ti organizatori sukoba, kao i poduzetnici koji se bave oružjem, napisali su u svojim srcima: “Zar je to moja briga?”. Svojstveno je mudrom čovjeku priznati pogreške, osjetiti zbog toga tugu, kajati se, zamoliti za oprost i plakati. S tim: “Zar je to moja briga?” koje u svojim srcima imaju upisano pojedinci koji su od rata napravili unosan posao, možda i zarađuju puno, ali njihovo je pokvareno srce izgubio sposobnost za plakanje. Kajin nije plakao. I Kajinova sjena nadvija se nad nama danas ovdje, na ovom groblju. Vidi se ovdje. Može se vidjeti u povijesti koja seže od 1914. do danas. A vidi se i u našim danima. ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srcem sina, brata, oca”, rekao je u zaključku Papa, „molim sve vas i za sve nas obraćenje srca: da prijeđemo s onoga „Zar je to moja briga?”, na plač. Za sve koji su pali u tom “besmislenom pokolju”, za sve žrtve ludila rata, u svakom vremenu. Braćo, čovječanstvo treba plakati, a ovo je vrijeme plača”, rekao je Papa.
Prije mise Papa je posjetio austrougarsko groblje u Redipugliji, gdje se ispred središnjega spomenika zadržao u molitvi. U Redipugliji se nalazi spomen-grobnica u kojoj je pokopano 100.187 palih u Prvom svjetskom ratu od kojih je 39.857 identificirani i njihova su imena ispisana, a 60.330 je neznanih, prenosi IKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.