Papa Franjo za Svjetski dan mira izabrao temu suvremenog ropstva

“Ropstvo je strašna otvorena rana na tijelu suvremenog društva, fatalna otvorena rana na tijelu Krista! Da bi se ropstvo učinkovito suzbilo, iznad svega se mora priznati nepovredivo dostojanstvo svake osobe”, istaknulo je Papinsko vijeće za pravdu i mir obrazlažući geslo za sljedeći Svjetski dana mira, 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne više robovi, nego braća”, geslo je koje je izabrao Papa iz Argentine, sukladno jednom od svojih prioriteta, a to je borba protiv krijumčarenja ljudi. U više navrata ga je nazvao ranom 21. stoljeća i proljetos je u Vatikanu okupio stručnjake kako bi u suradnji s policijom nekoliko zemalja donijeli konkretne prijedloge.

“Nerijetko se misli, ističe se u priopćenju Svete Stolice, da je ropstvo stvar prošlosti. No ta je društvena pošast veoma prisutna”.

“Ropstvo ima brojna gnusna lica: krijumčarenje ljudi, trgovina migrantima, prostitucija, robovski rad, iskorištavanje čovjeka po čovjeku, robovlasnički mentalitet u odnosu prema ženama i djeci. Pojedinci i skupine spekuliraju tim ropstvom bez srama, iskorištavajući tolike sukobe u svijetu, prilike gospodarske krize i korupcije”, ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ropstvo je strašna otvorena rana na tijelu suvremenog društva, fatalna otvorena rana na tijelu Krista! Da bi se ropstvo učinkovito suzbilo, iznad svega se mora priznati nepovredivo dostojanstvo svake osobe. Štoviše, to priznanje dostojanstva mora biti usidreno čvrsto u bratstvu. Bratstvo zahtijeva od nas da odbijemo bilo kakvu nejednakost koja će omogućiti da jedna osoba podjarmit drugu. To zahtijeva da djelujemo svugdje neposredno i s velikodušnošću, što dovodi do oslobođenja i uključivanje svakoga”.

“Naš cilj je izgraditi civilizaciju utemeljenu na jednakom dostojanstvo svake osobe, bez diskriminacije. U postizanju toga potrebna je angažiranost medija, obrazovanja i kulture kako bismo došli do obnovljenog društva predano slobodi, pravdi, a i time mir”.

Pape svake godine unaprijed izabiru temu za sljedeću godinu koja će usmjeravati njihove prioritete, jednako tako i u diplomaciji Svete Stolice. Svjetski dan mira se svake godine slavi 1. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ljeto 2013. Sveti Otac je za Svjetski dan mira na 1. siječnja 2014. izabrao geslo “Bratstvo – temelj i put mira”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.