Papa Franjo: Zakoni o zdravstvenom osiguranju trebaju spriječiti neravnopravnost u zdravstvenoj skrbi

Foto: fah

Papa Franjo osudio je u četvrtak neravnopravnost u pristupu zdravstvenoj skrbi, posebice u bogatim zemljama, kazavši da vlade imaju dužnost osigurati opće dobro za sve svoje građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve sofisticiranija i skuplja liječenja dostupna su sve manjim i privilegiranijim dijelovima stanovništva”, rekao je Papa, u govoru na konferenciji europskih članova Svjetskog medicinskog udruženja.

“To postavlja pitanja o održivosti pružene zdravstvene skrbi i onome što bi se moglo nazvati sustavnom tendencijom jačanja neravnopravnosti u zdravstvenoj skrbi”, rekao je.

Ta tendencija, kazao je Papa, očita je kada se uspoređuju zdravstveni sustavi između zemalja i kontinenata, ali i u bogatijim zemljama gdje “postoji rizik da pristup zdravstvenoj skrbi više ovisi o financijskim resursima pojedinca nego njegovim stvarnim potrebama za liječenjem.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa nije, međutim, izravno spomenuo nijednu zemlju i naglasio je da zakoni o zdravstvenom osiguranju trebaju “široku viziju i obuhvatan pogled na ono što najučinkovitije promiče opće dobro u svakoj konkretnoj situaciji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.