Papa o pohodu Sarajevu: Išao sam kako bih podupro miran suživot različitih naroda

Papa Franjo se tijekom Angelusa osvrnuo na pohod Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer sam bio u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kao hodočasnik mira i nade – rekao je Sveti Otac nakon današnjeg podnevnog nagovora. Sarajevo je grad-simbol. Stoljećima je bio mjesto suživota narodā i religijā, tako da je prozvan „Jeruzalemom zapada“. U nedavnoj je prošlosti postao simbol ratnog razaranja. Sada je u tijeku lijepi proces pomirenja i prije svega sam zbog toga otišao: kako bih podupro miran suživot različitih naroda; to je naporan, težak, ali i moguć put! I dobro im ide.

Zahvaljujem vlastima i svim građanima za topao prihvat. Zahvaljujem katoličkoj zajednici, kojoj sam htio ponijeti ljubav opće Crkve. Također osobito zahvaljujem svim vjernicima – pravoslavnim, muslimanima, židovima i drugim vjerskim manjinama. Cijenim nastojanja oko suradnje i solidarnosti među tim osobama različitih vjeroispovijesti, potičući ih da nastave rad oko duhovne i moralne obnove društva. Rade zajedno kao istinska braća. Neka Gospodin blagoslovi Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu – rekao je Papa.

Prije molitve Angelusa, Sveti je Otac istaknuo da se danas u mnogim zemljama slavi svetkovina Tijelova. Posljednja večera je sinteza Isusova života koji je predan za spas čitavoga čovječanstva i stoga, kako je rekao Papa, nije dovoljno samo priznati da je u euharistiji prisutan Isus, već u njoj valja vidjeti život koji je predan i u njemu sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je Franjo nadalje rekao kako je Krist, koji nas hrani pod prilikama posvećenoga kruha i vina, isti onaj koji nam dolazi ususret u svakodnevnim događajima; u siromahu koji nam pruža ruku, u patniku koji moli pomoć, u bratu koji traži našu raspoloživost i očekuje naš prihvat; u djetetu koje ništa ne zna o Isusu, o spasenju; koje nema vjeru – u svakom ljudskom biću, uključujući najmanje i nezaštićene.

Euharistija, izvor ljubavi za život Crkve, škola je ljubavi i solidarnosti. Tko se njome hrani, ne može ostati ravnodušan pred onima koji nemaju kruh svagdašnji – naglasio je Sveti Otac. Na koncu je podsjetio kako se u petak slavi presveto Srce Isusovo, a ujedno i Svjetski dan borbe protiv dječjega rada. Toliko djece u svijetu nije slobodno igrati se, ići u školu te ih se izrabljuje kao radnu snagu – rekao je Papa, potičući međunarodnu zajednicu na promicanje prava djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.