Papa pozvao filipinske čelnike da okončaju korupciju

Papa Franjo, koji boravi na višednevnoj azijskoj turneji, pozvao je u petak filipinsku vladu na borbu protiv korupcije i “skandalozne socijalne nejednakosti” u najkatoličkijoj azijskoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papi je priređen službeni doček u predsjedničkoj palači gdje ga je dočekao predsjednik Benigno Aquino dok su deseci tisuća uzbuđenih Filipinaca izašli na ulice.

Papa siromašnih pozvao je na prevednije i brižnije društvo na Filipinima gdje je oko 80 posto katolika.

“Sada je, više neko ikada, potrebno da politički čelnici pokažu izvanredno poštenje, integritet i predanost općem dobru”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je za nas bila sigurnosna noćna mora”, rekao je Aquino Papi u svom obraćanju.

Svetog Oca pozdravila je predsjednička garda u španjolskoj kolonijalnoj palači kao i stotine ljudi koji su mahali vatikanskim i filipinskim zastavama. Djeca su mu trčala u zagrljaj dok je hodao crvenim tepihom ispred palače.

Papa je pozvao vladine dužnosnike “da odbace svaki oblik korupcije, koja oduzima novac siromašnima, te da poduzmu zajedničke napore kako bi osigurali uključivost svakog muškarca, žene i djeteta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Velika biblijska tradicija nalaže svim ljudima dužnost da čuju glasove siromašnih”, rekao je Papa filipinskim čelnicima.

“To nas obvezuje da prekinemo veze nepravde i ugnjetavanja koje prouzročuju… skandalozne socijalne nejednakosti”, istaknuo je.

Vlada je sva tri dana boravka Svetog Oca na Filipinima proglasila državnim praznicima i zabranila točenje alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnji događaj bit će misa u nedjelju u parku Rizalu u filipinskoj prijestolnici. Tamo je Ivan Pavao II. prije dvadeset godina okupio pet milijuna ljudi. Po nekim očekivanjima, Franjo bi mogao nadmašiti taj rekord i okupiti ih milijun više.

Papa je na Filipine doputovao u četvrtak, a prije toga posjetio je Šri Lanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.