Pedeset kvadrata povijesti: Otvorenje muzeja o remek-djelu crkvene arhitekture

Foto: www.svblaz.hr

Muzejski prostor uz crkvu sv. Blaža koji će svojim postavom posjetitelje upoznati s bogatom poviješću znamenite zagrebačke crkve, remek-djelom suvremene arhitekture 20. stoljeća, te pružiti mogućnost vidjeti rukom crtane skice Viktora Kovačića i sliku Ljube Babića »Krist u grobu« koje do sada nisu bile prezentirane široj javnosti – otvara se u petak 16. lipnja u 19.30 sati na Deželićevu prilazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer otvorenja započet će polusatnim koncertom studenata Muzičke akademije u crkvi sv. Blaža, a novouređeni prostor otvorit će predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić te će se obratiti autor postava izložbe Željko Kovačić.

Riječ je o prostoru u desnoj lađi uz svetište koji je bio zamišljen kao oratorij, a sada će primati posjetitelje željne informacija i podataka o jedinstvenom arhitektonskom izričaju crkve sv. Blaža, pri čijoj je gradnji inauguriran nacionalni crkveni stil te osebujnoj ličnosti Viktora Kovačića.

»Radeći na projektu obnove crkve sv. Blaža pronašao sam puno detalja koji su bili nepoznati ili možda i poznati, ali nedovoljno povezani, pa smo ih odlučili skupiti na jedno mjesto. Ne tako dugačka stogodišnja povijest crkve ima puno zanimljivosti – i kroz angažman velikog broja umjetnika i arhitekata, i kroz neizvedene projekte, ali i prvu armirano-betonsku kupolu«, kaže arhitekt Željko Kovačić, autor muzejskog postava koji ima i svoju englesku inačicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedesetak kvadrata povijesti s posebnim nestrpljenjem očekuju i brojni studenti arhitekture i drugih umjetničkih akademija koji sada na jednom mjestu imaju priliku sažeto upoznati bogatu građu o secesijskoj crkvi, a posebnost je što će izvedbu skica moći odmah uživo razgledati u samom prostoru crkve sv. Blaža. Muzejski postav upoznaje i s nekoliko neizvedenih projekata crkve sv. Blaža, radovima arhitekata Josipa Vancaša i Augusta Posilovića, kao i sakralne crteže Jerka Fabkovića za unutarnje zidne dekoracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.