Petar Buljan za Narod.hr uoči koncerta u Lisinskom: ‘Slavljenje uzdiže duh te krijepi i obnavlja našu molitvu’

Foto: snimka zaslona

Pod nazivom “Worship in Lisinski” u KD Vatroslav Lisinski u ponedjeljak će se održati koncert suvremene duhovne glazbe, na kojem će nastupati izvođači iz Hrvatske, Engleske i Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program koncerta možete pogledati na stranici KD Vatroslav Lisinski, a mi smo uoči koncerta razgovarali s Petrom Buljanom, jednim od izvođača.

Narod.hr: Što za tebe znači ovaj nastup u Lisinskom?

Petar Buljan: Stajati na pozornici uz Noela Richardsa i Martina Smitha je izuzetna čast i doista sam počašćen pozivom organizatora da budem dio jedne ovakve večeri… Tim više što je to i za mene osobno prvi nastup u KD Lisinski što će mi sigurno biti posebno iskustvo. Ova večer u Lisinskom kao i dan poslije u Osijeku dio je veće priče za koju sam čuo od mađarskih organizatora, a koja će kulminirati u srpnju u Budimpešti. Želio sam se dati u tu priču koliko mogu svojim sudjelovanjem i nadam se i molim da Gospodin blagoslovi cijeli ovaj projekt i ljude koji rade na njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Petar Buljan iz ‘Božje pobjede’: Slavljenje Boga glazbom služba je unutar naše zajednice

> (FOTO, VIDEO) Petar Buljan za Narod.hr o nominaciji Božje pobjede za Porin: ‘Adoramus Te je glazbeno i produkcijski najzreliji album naše slavljeničke službe’

> (VIDEO) Božja pobjeda: Kratka poduka o slavljenju – uoči Večeri slavljenja u petak, 25.10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Sastav Emanuel dobitnik Porina za najbolji album popularne duhovne glazbe

> (FOTO, VIDEO) Grupa Emanuel za Narod.hr nakon nominacije za Porina: ‘Kršćanska glazba često je i žrtva velikih predrasuda’

> (VIDEO, FOTO) Andrej Grozdanov za Narod.hr o nominaciji za Porina: ‘Posebna čast mi je nominacija uz najveća imena kršćanske glazbe’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Kolika je važnost slavljenja u životu katolika?

Petar Buljan: Naš osobni molitveni život bi trebao u sebi imati više vrsta molitve. Od zagovorne molitve i blagoslova do prošnje i zahvaljivanja. Slavljenje spada u molitvu pohvale, a to je molitva koja je potpuno nesebična, usredotočuje se na Boga; ona ga slavi radi njega samoga; i, bez obzira na ono što on čini, slavi ga jer on jest. Vođeni riječima svetog Pavla Efežanima mi to možemo činiti i psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama; pjevati i slaviti Gospodina! (Ef 5,19) Slavljenje uzdiže duh, krijepi i obnavlja našu molitvu te vjerujem da Gospodin čini velika djela u atmosferi gdje ga se časti i slavi; da iscjeljuje, oslobađa, podiže, hrabri i tješi. Smatram da za nas katolike naš osobni molitveni život treba imati sve ove molitvene izraze, a kulminirati u Euharistiji. Pritom mislim da često zanemarujemo molitvu pohvale, a slavljenje Boga kroz pjesme i psalme je izvrstan način da to učinimo.

Narod.hr: Kojim riječima bi pozvao publiku da dođe na ovaj koncert?

Petar Buljan: Pozvao bi sve one koji imaju otvorena srca dati Bogu hvalu i slavu kroz pjesme da nam se pridruže u Lisinskom. Bit ćemo u zajedništvu i slavit ćemo Gospodina Isusa s braćom i sestrama te podržati ovaj projekt za duhovno buđenje kršćanske javnosti u srednjoj Europi. Također, pozvao bih sve mlade, posebno one koji se bave glazbom da dođu i uživo poslušaju one autore čije su pjesme vjerojatno vrlo često svirali i pjevali; radi se o doista odličnim glazbenicima i “pionirima” slavljeničke duhovne glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.