Po prvi puta zajednička proslava sv. Florijana u Brckovljanima: ‘Najljepše Florijanovo do sada’

proslava blagdana sv. Florijana u Brckovljanima
Foto: Župa Lupoglav, proslava blagdana sv. Florijana u Brckovljanima

Na inicijativu načelnika općine Brckovljani g. Tihomira Đurasa, predsjednika Vatrogasne zajednice g. Jurice Ivanića te župnika vlč. Marinka Goleka u Brckovljanima te don Filipa Pavlovića u Lupoglavu, ove godine je po prvi puta održana zajednička proslava blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca u kojoj su sudjelovali predstavnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području općine Brckovljani, sveukupno njih sedam: DVD Brckovljani, DVD Lupoglav, DVD Gračec, DVD Hrebinec, DVD Prečec, DVD Stančić-Štakorovec, DVD Tedrovec, okupljeni u Vatrogasnu zajednicu općine Brckovljani, izvijestili su iz župe Lupoglav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fotogalerija

Molitva za kolege vatrogasce

Ovo zajedništvo je bila jedinstvena prilika, ne samo da se vatrogascima kaže hvala i čestita im se njihov nebeski zaštitnik, nego da se i oni sami u molitvi sjete svih svojih kolega diljem svijeta kako dragovoljaca tako i profesionalaca koji svoje vrijeme i svoje snage, pa čak i živote žrtvuju za druge, te traže zagovor sv. Florijana.

Vatrogasci su se 4. svibnja 2022. u kasnim popodnevnim satima okupili u župnoj crkvi sv. Brcka u Brckovljanima, te su sudjelovali na svibanjskim pobožnostima koje je predvodio vlč. Marinko Golek, a imali su priliku i pristupiti sakramentu pomirenja prije početka svete mise. Misno slavlje koje je predvodio vlč. Marinko Golek započelo je u 18:30 sati. Suslavitelj i propovjednik na misnom slavlju bio je don Filip Pavlović upravitelj župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu.

Na početku svete mise domaći župnik vlč. Marinko pozdravio je nositelje civilnih vlasti i predstavnike ustanova i službi općine Brckovljani na čelu s načelnikom g. Tihomirom Đurasom, a na poseban način je pozdravio sve prisutne vatrogasce i čestitao im njihov blagdan, te je spomenuo činjenicu da je sv. Florijan suzaštitnik naše Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Florijan posebno čašćen svetac tijekom čitave povijesti Zagrebačke nadbiskupije

Na te riječi se nadovezao i don Filip Pavlović u svojoj propovijedi istaknuvši da je tijekom čitave povijesti Zagrebačke nadbiskupije sv. Florijan bio posebno čašćen svetac o čemu svjedoče brojne slike i kipovi na raskrižjima putova, pred Domovima vatrogasnih društava te u nišama starih kuća i zgrada, no da se danas gotovo jedino vezuje uz vatrogasce, koji ga na današnji dan svečano slave, no često je i tu riječ više o “folkloru”, a manje o pravoj vjeri.

Kako bi vatrogascima približio lik sv. Florijana, propovijednik je istaknuo nekoliko zanimljivih biografskih činjenica iz Florijanovog života rekavši da se životni izbori koje je Florijan učinio u stvarima vjere u svome vremenu jednako traže i od nas u našem vremenu, i danas se treba znati boriti i žrtvovati za svoju vjeru i uvjerenja. “Upravo nam danas u kulturi obilježenoj sebičnošću i vlastitim interesima sv. Florijan treba biti primjer, jer on pokazuje na onoga tko je uistinu spasitelj, na Krista, na Boga, a On nam u današnjem evanđelju poručuje:

“Ako pšenično zrno, pavši na zemlju ne umre, ostaje samo; ako li umre donosi obilat rod.” Naš Gospodin Isus Krist je nebeski primjer ovog jednog zrna pšenice koje pada na zemlju da bi umrlo i donijelo obilnu žetvu na slavu Božju. Nije bilo drugog načina da se otkupi izgubljeni svijet, osim Krista… On je jedino, savršeno Sjeme pšenice u kojem prebiva Život Vječni, padajući na zemlju i prolivši svoju životnu krv na križu uzeo je katastrofu grijeha svijeta na svoja ramena.” – istaknuo je propovijednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dragi vatrogasci, nemojte zaboraviti vašeg nebeskog zaštitnika”

Tematizirajući koliko proslava sv. Florijana danas uopće ima smisla don Filip Pavlović je u svojoj propovijedi zaključio: “Kršćani nikad nisu bili mekušci, nego su bili ljudine, sposobni uzeti križ, podnijeti žrtvu i biti nositelji vrednota Kraljevstva Božjeg u vremenu u kojem žive. Jedan od mnogih primjera je i današnji svetac koji nas poziva da i mi danas zrcalimo stavove Gospodina Isusa. Florijan je div kršćanskih i ljudskih kreposti, zato dragi vatrogasci, nemojte zaboraviti vašeg nebeskog zaštitnika.”

“Na vama je zadaća očuvati pobožnost prema sv. Florijanu u ovom našem vremenu. Evanđelje je jedini lijek za bolesno društvo, a kakvo je društvo nego bolesno ako ne vidi blagoslov u djetetu, ako ne vidi blagoslov u sklapanju braka, ako ne vidi blagoslov u radu, ako ne vidi blagoslov u pomaganju drugima, ako ne vidi blagoslov u trpljenju, bolesti i podnošenju žrtve, ako ne vidi blagoslov u starijim članovima obitelji te ako ne vidi blagoslov u ljepoti i bogatstvu prirode. Zato i danas Florijanovo ima smisla jer nas njegov usrdni pogled na Krista uči prepoznati prave vrijednosti da znamo živjeti ovaj darovani nam život te postanemo plodna loza Nebeskoga trsa.”

Nakon misnog slavlja vatrogasci su se uputili u vatrogasni dom u Gračecu gdje je pripremljena večera za sve sudionike. U svom pozdravnom govoru načelnik općine Brckovljani g. Tihomir Đuras je čestitajući vatrogascima blagdan sv. Florijana odao priznanje svim prisutnima za njihov nesebičan rad i zalaganje za opće dobro te je istaknuo i vlastitu želju da ova zajednička proslava postane tradicija, dok je predsjednik Vatrogasne zajednice g. Jurica Ivanić zahvalio DVD-u Gračec na gostoprimstvu te je istaknuo da je iduće godine zajednička proslava u Lupoglavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci i njihovi gosti zadržali su se u ugodnom druženju te su odmah istaknuli kako im je ovo zajedničko Florijanovo bilo najljepše do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.