Počast žrtvama komunizma na Macelju

Foto: Snimka zaslona

Uz spomen-crkvu Muke Isusove u Maclju odana je počast žrtvama komunizma u poraću 2. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U maceljskoj šumi 1945. ubijeno je najmanje 1163 žrtava, koje su ekshumirane, među njima 21 svećenik, javlja HRT.

Posmrtni ostaci ekshumiranih žrtava pokopani su uz crkvu, gdje je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio vijenac.

Macelj je mjesto monstruoznog zločina Titova komunizma nakon Drugog svjetskog rata, najvećeg na tlu Republike Hrvatske, tvrde u Udruzi “Macelj 1945.” Prema procjenama još 130 jama nije otvoreno, a ondje leže ostatci oko 13 tisuća žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u 21,34 bit će prikazan dokumentarni film o Miroslavu Bulešiću, 27-godišnjem svećeniku ubijenom 1947., koji je proglašen blaženim 28. rujna 2013. u pulskoj Areni.

Dvadesetak svjedoka u filmu prvi put javno govore o “krvavoj krizmi” u Lanišću, a izvorni dokumenti svjedoče o tome kako je 27-godišnji Bulešić prije stradavanja unaprijed oprostio svojim napadačima.

Na HRT-ovoj multimedijalnoj platformi HRTi može se pogledati dokumentarni film “Posebna ustanova” u kojem govore ljudi koji su godinama robijali na otoku Sveti Grgur. Prisjećaju se događaja o kojima se šutjelo više od 50 godina. Sve je počelo studentskim demonstracijama 11. svibnja 1959. godine zbog loše hrane, a završilo tako da je tadašnja milicija pretukla studente koji su zatim poslani u koncentracijski logor na Svetom Grguru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službenih podataka o tom događaju nema. Sveti Grgur, u blizini Golog otoka, bio je ženski zatvor, no o tome da su ondje završavali hrvatski intelektualci malo tko zna.

Od 1959. do 1963. na tom je otoku boravilo više od stotinu, uglavnom, studenata iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.