Počele 49. vinkovačke jeseni

Foto: fah

Prvom od šest folklornih večeri Smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije na kojima će folklorno stvaralaštvo i tradicijsku kulturu predstaviti 59 županijskih kulturno-umjetničkih društava s oko 2200 članova u Vinkovcima su večeras počele 49. vinkovačke jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Folklorne večeri koje se pod motom “Široka je slavonska livada” održavaju do 21. rujna, otvorio je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ukazavši u kratkom govoru na potrebu očuvanja folklorne i ostale kulturne baštine hrvatskog naroda. Predsjednik Organizacijskog odbora 49. vinkovačkih jeseni, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić istaknuo je kako Vinkovačke jeseni simboliziraju i potiču zajedništvo hrvatskog naroda poželjevši svim posjetiteljima koji budu pratili priredbe ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, a kojih se očekuje oko 100.000, da se ugodno provedu u gradu na Bosutu.

Prvu folklornu večer, na kojoj će večeras nastupiti devet vukovarsko-srijemskih KUD-ova, otvorili su članovi Folklornog ansambla “Lisinski” iz Vinkovaca i KUD-a “Tomislav” iz Županje.

Svake večeri, u sredini programa pjevat će se i bećarac, koji je zaštićen od strane UNESCO-a, kao nematerijalna kulturna baština. Prvi ovogodišnji bećarac na Folklornim večerima otpjevat će članovi KUD-a “Mijat Stojanović” iz Babine Grede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradskom parku u središtu Vinkovaca večeras je otvoren i desetodnevni Sajam tradicijskog obrtništva i rukotvorstva. Na sedamdesetak sajamskih štandova posjetitelji mogu pogledati i kupiti slavonske narodne rukotvorine, suvenire te izložbene i uporabne predmete tradicijske kulture.

U sklopu 49. vinkovačkih jeseni održat će se nekoliko desetaka različitih folklornih, kulturnih, zabavnih, gospodarskih i športskih priredbi od kojih su osim Smotre folklora Vukovarsko-srijesmke županije, najvažnije Dječje Vinkovačke jeseni, Državna smotra izvornog hrvatskog folklora, Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, Šokački divani, Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva te Svečani mimohod sudionika Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.