Počeo festival Dani kravate

Foto: Fah

Vezivanjem crvene kravate banu na Trgu bana Jelačića u subotu prijepodne označen je početak Dana kravate, festivala koji će, u organizaciji “Academije Cravatice”, trajati do 18. listopada. Vezanje crvene kravate oko vrata kipa bana Jelačića na središnjem zagrebačkom trgu, bila je uvertira Danima kravate – prvom hrvatskom festivalu kravate koji će trajati od 14. do 18. listopada s ciljem širenja svijesti ‘da je Hrvatska domovina kravate’, kazali su organizatori iz ustanove Academia Cravatica u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kravatu je banu oko vrata vezao zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić. “Čast mi je vezati kravatu banu uz kojeg osam godina prolazimo u smjeni straže i ostavljamo počasnu stražu ispred njega. Čast mi je što ću mu vezati kravatu koja simbolizira hrabrost i ljubav, a ima veliku povijesnu priču”, izjavio je.

“Ovim ujedno najavljujemo i Svjetski dan kravate koji ćemo proslaviti 18. listopada”, istaknuo je.

Nikola Albaneže iz ustanove Academia Cravatica podsjetio je da je 18. listopada 2003. godine svezana velika kravata oko Arene u Puli, a pet godina kasnije je na inicijativu Academije Cravatice Hrvatski sabor taj dan proglasio Danom kravate u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno se nastoji da i Europski parlament prihvati inicijativu, rekao je.

Tijekom Dana kravate (14. do 18. listopada) kravate će biti postavljene na četrdesetak mjesta odnosno spomenika u Zagrebu, među kojima su spomenik Stjepanu Radiću, kralju Tomislavu, Anti Starčeviću, Augustu Šenoi, Mariji Jurić Zagorki, Većeslavu Holjevcu, Petrici Kerempuhu.

Festival će obilježiti niz aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu, a svečano službeno otvaranje je večeras fontane na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice. Postrojavanje vojnika Kravat pukovnije pratit će njihov bubnjarski orkestar uz svjetlosne projekcije na temu Grad Zagreb – prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala. Završnicu prvog dana Festivala obilježit će Kravata Party na Opatovini, u pivnicama ‘Tolkiens’s House’ i ‘Veliki Tolk’, uz obveznu kravatu ili rubac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju na Trgu Sv. Marka na programu je ‘Velika smjena straže’ Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom u kojoj će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba prodefilirat će Počasna zaštitna bojna Oružanih snaga, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

Središnja proslava je u srijedu na Europskom trgu, na kojem će biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića.

‘Academia Cravatica’ postavit će u Medijateci Francuskoga instituta od 6. do 11. studenoga izložbu “Hrvati, Francuzi i kravata” koja svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.