(FOTO) Izložbom ratnih fotografija u HNK Osijek obilježena 26. obljetnica HOS-a

Foto: savez-udhos.hr

Obilježavanje 26. obljetnice HOS-a u Domovinskom ratu u Hrvaskom narodnom kazalištu u Osijeku upriličena je izložba ratnih fotografija te postrojbe u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U organizaciji Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga i Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba, UDHOS-a Čepin te UDHOS-a Ivanovac svečano je obilježena 26. obljetnica HOS-a u Domovinskom ratu.

Tim povodom u Hrvatskom narodnom kazalištu je upriličena je izložba ratnih fotografija HOS-a u Domovinskom ratu.

Pozivu domaćina i organizatora odazvali su se brojni dragovoljci HOS-a, članovi obitelji poginulih HOS-ovaca, predstavnici braniteljskih Udruga, te brojni drugi dužnosnici sa lokalnih razina te političkih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intendant HNK u Osijeku gospodin Božidar Šnajder istaknuo je da je HOS imao važnu ulogu u Domovinskom ratu te da je ova izložba ratnih fotografija HOS-a u Domovinskom ratu najmanje što je grad Osijek mogao učiniti u prigodi obilježavannja obljetnice HOS-a.

Svečanim obilježavanjem 26. obljetnice HOS-a u Domovinskom ratu želimo pokazati javnosti i građanima svoju ulogu i zadaću u Domovinskom ratu, a svojim članovima – veteranima i braniteljima želimo stvoriti osjećaj zajedništva, da su i dalje jednako vrijedni te da zajedničkim snagama možemo sačuvati temeljne vrijednosti HOS-a.

Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. godine, donio zapovijed (koju je sam napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH;

U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a (1996.); Grb Udruga HOS-a odobrile su službe u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave.

Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji iz 2004. godine HOS-ovci su priznati kao punopravni hrvatski branitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbom ratnih fotografija o ulozi HOS-a u Domovinskom ratu želimo stvoriti osjećaje kod svojih članova da nisu marginalizirani, da se i dalje netko brine za njih te se predstaviti javnosti u svijetlu kakvog ga mi vidimo.

Izložba obuhvaća pažljivo sačuvane i sakupljane ratne fotografije od naših članova i članova njihovih obitelji iz vremena Domovinskog rata

Izložbom ratnih fotografija želimo odati počast i priznanje svojim članovima, kao i poginulim suborcima da su dali velik doprinos stvaranju naše Domovine u Domovinskom ratu, ističu iz Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga.

Isto tako, izložbom ratnih fotografija te predavanjima želimo doprinijeti očuvanju vrijednosti uloge HOS-a u Domovinskom ratu te pozitivnoj percepciji javnosti o ulozi HOS-a u Domovinskom ratu, te će stoga na aktivnosti biti pozvani svi predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava, kao i mediji da poprate aktivnosti. Sukladno navedenom, tim aktivnostima ćemo i odati počast i priznanje svojim članovima, kao i poginulim suborcima da su dali velik doprinos stvaranju naše Domovine u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator izložbe je Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, autori su Zvonko Lucić i Siniša Šukunda, a i u HNK Osijek bit će izložena do utorka 17. listopada 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.