Počinje 8. MAGfestival u Muzeju grada Splita

Foto: Thinkstock

Međunarodni festival komorne glazbe 8. MAGfestival ove će se godine održati od 25. kolovoza do 3. rujna a otvorit će ga u petak u Muzeju grada Splita koncert klavirskog trija Amael iz Slovenije najavljen kao posveta Franzu Schubertu i Johannesu Brahmsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival osmu godinu za redom organiziraju splitska Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzej grada Splita a donosi do nedjelje 3. rujna četiri koncertne večeri vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva.

U petak 25. kolovoza niz će otvoriti slovenski klavirski trio Amael s programom repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedricha Smetane, čime će ujedno obilježiti 220. obljetnicu rođenja Franza Schuberta te 120. obljetnicu smrti Johannesa Brahmsa.

Klavirski trio Amael ubraja se među najistaknutije komorne sastave u Sloveniji. Trio bilježi 16 godina uspješnih nastupa u raznim koncertnim dvoranama, koncertnim serijama i festivalima diljem svijeta, među kojima se ističu Spectrum Series i Universal Affair u Carnegie Hallu u New Yorku, Grieg Festival u Bergenu, Mask Fest u San Mariu, Nuovi Spazi Musicali u Rimu, Festival Spectrum u Gasteigu u Muenchenu, Forfest u Kromerizu i brojne druge dvorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj večeri festivala, u ponedjeljak 28. kolovoza, nastupit će festivalski ansambl sastavljen mahom od splitskih glazbenika i nekoliko gostiju iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva s programom “Hommage a Schubert”, također posvećenim obilježavanju 220. godišnjice rođenja tog skladatelja.

Na programu će biti izvedena ne samo Schubertova djela, već i skladbe drugih skladatelja posvećene njemu. Ovogodišnji festivalski ansambl čine pijanisti Ivan Batoš, Ivana Dragičević, Mladen Grgić i Marina Ivanova, violinist Dmitrij Večer, violinistica Nastja Perić, violončelistica Mia Grubišić, sopranistica Helena Mamić i kontrabasist Andrej Kašić.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U petak 1. rujna nastupit će novi ansambl ZOOV-COOL koji će nakon dugo vremena izvesti “Ratne kvartete” hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o djelima nastalima u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena”, stoji u najavi. Ansambl ZOOV-COOL čine Petromila Jakas – violina, Mia Grubišić – violončelo, Jaroslav Sadovij – klarinet i Sanja Vrsalović – klavir.

Festival završava u nedjelju 3. rujna glazbenom poslasticom pod nazivom “Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz” u izvedbi ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla – Antiphonus.

“U ambijentu renesansne Papalićeve palače u kojoj je smješten Muzej grada Splita, madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjat će punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srdjana Berdovića”, poručuju organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih sedam godina održavanja, MAGfestival ugostio je preko 230 hrvatskih i inozemnih glazbenika, na koncertima koji su privukli više od sedam tisuća posjetitelja. Festival je nositelj prestižne etikete EFFE Festival Label.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.