Pomoćni biskup Šaško: suvremeni čovjek ne usudi si postaviti najvažnija pitanja

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u utorak je, predvodeći euharistijsko slavlje na svetkovinu Bogojavljenja u zagrebačkoj katedrali, poručio kako se u društvu danas osjeća kao da svi nude odgovore i prije nego su postavljena pitanja, te da si suvremeni čovjek ne usudi postaviti ona najvažnija pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“A najvažnija pitanja, ona najjedostavnija i najteža, kao da se suvremeni čovjek ne usudi postaviti ili bježi od njih. Ona se tiču baš svakoga. Kao da smo ih prevladali i kao da pripadaju satovima vjeronauka, a možda ni tamo nemaju odjeka. Koje je izvorište života? Zbog čega sam rođen i kamo idem? Čemu se nadam? Radi čega postoji svijet? Što se nalazi onkraj granice smrti? Odakle u nama nezadovoljstvo? Zašto voljeti bližnje?… Niz je dug, a tako ga često prekidamo. Jesmo li na njega odgovorili? Bez olakih podsmjeha, kao da nam je sve jasno, bez industrije zabave, kao da se sve može pretvoriti u show, bez podilaženja politici, kao da se sve rješava zemaljskom silom, bez jeftinih ravnodušnosti i bez laži koje se pokušavaju umotati u sjaj objektivnosti, dok iz njih ipak viri samo – sebičnost. Ako pokušamo istinski odgovoriti na ta pitanja, nužno ćemo se susresti s potrebom vjere”, istaknuo je Šaško.

Nažalost, dodao je, danas je glavna zapreka za vjeru nedostatno zanimanje za istinu i otklanjanje velikih pitanja iz svoga života i iz javnosti. “Molimo da Gospodin svima daruje žeđ za istinom, da traže, poput mudraca, promatrajući svijet i povijest, svjetlom razuma, čitanjem i slušanjem Božje riječi. Da u bližnjima susrećemo Onoga koji je rekao: ‘Ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista”, rekao je Šaško.

Istaknuo je da smo danas na putu s mudracima, tim predstavnicima naravnoga znanja i religijske mudrosti te da ono što čine i govore pomaže nam da bolje upoznamo ljudsku čežnju za istinom o životu i pronađenost te istine u Bogu koji nam se daruje u Isusu Kristu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Putovanje, traženje, prepoznavanje znakova i klanjanje. To su dionice životnoga tijeka svakoga čovjeka. Braćo i sestre, i mi najprije krenimo na put u svoju nutrinu, u svjetlu savjesti potražimo i razlučimo dobro od zla, milost od grijeha, prepoznajmo znakove Gospodinove prisutnosti i njegove ljubavi te mu se poklonimo u zahvalnosti što nam oprašta grijehe i vraća radost svoga zajedništva”, poručio je.

Naglasioe je kako su mudraci s istoka otkrili znak koji su povezali s dolaskom na svijet važne osobe te da ih nije vodila puka znatiželja, “nego jasno naznačuju koja je svrha njihova traženja: žele se pokloniti novorođenomu kralju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.