Poništen natječaj za izbor novog intendanta osječkog HNK-a i raspisan novi

Foto: fah

Kazališno vijeće osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) poništilo je natječaj za izbor novoga intendanta i raspisalo novi, što u akutalnoj upravi Kazališta ne smatraju problematičnim, jer mandat aktualnom intendantu Božidaru Šnajderu istječe tek u svibnju iduće godine, izvijestili su u petak u tom kazalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare Šnajder je kazao kako je natječaj za izbor intendanta raspisan pravovremeno, u lipnju, ali je objavljen u rujnu, odlukom Kazališnog vijeća, jer je Vijeće smatralo nemogućim da se sva procedura obavi tijekom godišnjih odmora.

Dodao je kako je nakon objave natječaja član Kazališnog vijeća Nedjeljko Bosanac došao u posjed naputka Ministarstva kulture od 18. rujna, koji nije izravno upućen osječkom HNK-u nego samo nekim institucijama kulture, a u kojemu stoji da kod raspisivanja u tekstu natječaja treba napomenuti da, temeljem zakonskih odredbi, hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri natječaju za radna mjesta.

Kako to nije navedeno u raspisanom natječaju, niti stoji u Statutu osječkog HNK-a, a niti u Zakonu o kazalištima, Šnajder je kazao da je Bosanac predložio predsjednici Kazališnog vijeća da se hitno sazove sjednica te da se natječaj poništi i taj naputak ubaci u tekst novoga natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda smatra da službe HNK-a nisu ni u čemu pogriješile, jer je natječaj raspisan u skladu s kazališnim Statutom, izvijestio je da je natječaj poništen te je raspisan novi, s dodanim naputkom, kazavši kako “ne vidi da se tu nešto bitno dogodilo, jer njegov mandat istječe u svibnju iduće godine”.

Zakon o hrvatskim braniteljima na snazi je od 2017. godine, a Ministarstvo kulture se tek nakon raspisivanja natječaja u Osijeku sjetilo dostaviti naputak, ali opet ne nacionalnim kazalištima, premda Ministarstvo provodi nadzor nad zakonitošću njihova rada te smatramo da su nas trebali upozoriti, ocijenio je Šnajder.

Tvrdi kako su u međuvremenu “prošli natječaji Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu, bez tih naputaka, koji nisu poništavani”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se neće ponoviti situacija iz 2013. godine, kada mu je istekao mandat i kada se osnivači grad Osijek i Osječko-baranjska županija nisu mogli dogovoriti oko imenovanja novoga intendanta ili vršitelja dužnosti, a tadašnji Zakon o kazalištima uopće nije predviđao takvu okolnost.

U veljači 2014. godine Zakon o kazalištima hitno je izmijenjen odredbom da u takvoj situaciji vršitelja dužnosti intendanta imenuje Ministarstvo kulture, podsjetio je Šnajder.

Odbacio je i neke medijske napise u kojima ga se, kako drži, neargumentirano i neistinito proziva za neadekvatan repertoar, loše financijsko poslovanje te nepravilno knjiženje sredstava koje Kazalište dobija od osnivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da su izvješća o poslovanju HNK-a prihvaćena na predstavničkim tijelima grada i Županije, a da je u njegovom mandatu osječki HNK dobio tri Nagrade hrvatskog glumišta te brojna druga priznanja i nagrade.

Ističe kako nije u sukobu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, niti sa županom Ivanom Anušićem te da ga čude napisi, u kojima ga se, kako drži, “blati na neprimjeren način”.

Ako nekome smetam, neka mi se to kaže, i ja ću, ako treba, danas dati ostavku, ali želim da mi se to kaže argumentirano, a ne ovako, istaknuo je Šnajder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.