Popularizacija mrtvog jezika: Vatikanski radio počeo emitirati vijesti na latinskome

Foto: Fah

Vatikanski radio u subotu je prvi put emitirao vijesti na latinskom jeziku što će postati ustaljena praksa u sklopu niza inicijativa za popularizaciju uporabe jezika kojim su govorili Cezar i Ciceron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emisija “Hebdomada Papae, Notitiae Vaticanae latine reddiate” (Papin tjedan, vatikanske vijesti na latinskom jeziku), posljednja je u nizu inicijativa za širu uporabu latinskog, nekada temeljnog jezika zapadnog obrazovanja i Katoličke Crkve.

Emisija traje do pet minuta, a popraćena je polusatnom emisijom konverzacije na latinskom uz savjete, ali na talijanskom, o uporabi antičkog jezika u današnjem okruženju.

“Htjeli smo da se službeni jezik Crkve doživi i kroz vijesti, kao što se to već događa u svakodnevnim prijenosima misa na latinskom”, rekao je Andrea Tornielli, izvršni urednik vatikanskih komunikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj mjesec u knjižare u Italiji stigla je Hebdomada Aenigmatum, nova knjiga s križaljkama na latinskom i starogrčkom jeziku, koju se smatra prvom takve vrste bez pomoći ili definicija na suvremenim jezicima.

Izdavač knjige, talijanski poduzetnik Luca Desiata, kazao je da je internet pomogao u oživljavanju interesa za latinski jezik, u vrijeme kada ga sve veći broj škola diljem svijeta izbacuje iz svog kurikula.

“Danas imamo Wikipediju na latinskom (Vicipaedia Latina), oko 40 latinskih grupa na Facebooku diljem svijeta, kao i korisnički profil pape Franje na Twitteru koji prati gotovo milijun ljudi”, ističe Desiata i zaključuje “To nije nimalo loše za jedan mrtvi jezik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Benedikt XVI. je 2012. utemeljio Papinsku akademiju za latinske studije kako bi promovirao uporabu tog jezika u Crkvi i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.