Poruka pape Franje mladima u Međugorju: ‘Trčite privučeni licem Onoga kojeg ljubimo jer Crkva treba vas i vašu radost’

Foto: Fah

Međunarodni susret mladih u Međugorju održava se svake godine od 31. srpnja do 6. kolovoza. Iz više od 60 zemalja svijeta Međugorje svake godine pohodi više od 50.000 mladih i 500 svećenika iz cijelog svijeta. Veličanstveni su to prizori kada se desetine tisuća mladih na svim jezicima moli i pjeva Kristu.

I ove godine tisuće mladih iz cijelog svijeta stiglo je u Međugorje usprkos pandemiji koronavirusa, s porukom nade i vjeru u Boga koji ima čitav svijet u svojim rukama. Bez straha i u potpunom povjerenju u Božju providnost, mladi iz cijeloga svijeta s radošću slave Isusa šireći ozračje radosti, života i ljubavi prema bližnjem.

(VIDEO) Festival Mladifest u Međugorju okupio tisuće mladih iz cijelog svijeta usprkos pandemiji koronavirusa

Poruku mladima je ove godine uputio i papa Franjo.

Papa Franjo je na početku 31. Međunarodnog molitvenog susreta mladih u Međugorju mladima uputio poruku koju je donio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, a mladima cijelog svijeta pročitali su je mladi iz župe Međugorje Ana Miloš i Andrija Šego, kojima je nuncij i uručio ovu poruku, a prenosimo je u cijelosti, piše Radio Međugorje.

Dragi mladi!

Godišnji susret mladih u Međugorju vrijeme je ispunjeno molitvom, katehezom i bratskim susretom, koje vam pruža priliku da upoznate živog Isusa Krista, na poseban način u slavlju presvete Euharistije, u klanjanju pred Presvetim kao i u sakramentu Pomirenja. Tako vam pomaže otkriti drugačiji način življenja, različit od onoga koji nudi kultura privremenoga, prema kojoj ništa ne može biti trajno i koja poznaje isključivo uživanje u sadašnjem trenutku. U tom ozračju relativizma, u kojem je teško pronaći istinite i sigurne odgovore, geslo Festivala: ”Dođite i vidjet ćete” (Iv 1, 39), riječi koje je Isus uputio svojim učenicima, blagoslov su. Isus upire svoj pogled i prema vama pozivajući vas da pođete i ostanete s njim.

Ne bojte se! Krist živi i želi da budete živi. On je istinska ljepota i mladost ovoga svijeta. Sve što dotakne postaje mlado, novo, puno života i smisla (usp. Apost. Pobud. Christus vivit 1). Upravo to vidimo u evanđeoskom prizoru, u kojem Gospodin pita dvojicu učenika koji ga slijede: ”Što tražite?”. A oni odgovore: ”Rabbi, gdje stanuješ?” A Isus im reče: ”Dođite i vidjet ćete” (usp. Iv 1, 35-39). Oni pođoše, vidješe i ostadoše. Iskustvo susreta s Isusom toliko se utisnulo u sjećanje učenika da je jedan od njih zabilježio i vrijeme susreta: ”Bilo je oko četiri popodne” (r. 39).

Evanđelje nam opisuje kako su, nakon što su bili u Gospodinovoj kući, dvojica učenika postali ”posrednici” koji su omogućili drugima da ga sretnu, upoznaju i nasljeduju. Andrija umah ode prenijeti svoje iskustvo bratu Šimunu i dovede ga k Isusu. Učitelj, ugledavši ga, dade mu nadimak: ”Kefa”, tj. ”Stijena”, koji će postati osobno ime Petar (usp. Iv 1, 40-42). Ovo pokazuje kako u susretu s Isusom postajemo nova osoba te primamo misiju da to iskustvo prenesemo drugima, ali s pogledom uvijek usredotočenim na Njega, na Gospodina.

Dragi mladi, jeste li susreli ovaj Isusov pogled koji vas pita: ”Što tražite?” Jeste li čuli njegov glas koji vam govori: ”Dođite i vidjet ćete”? Jeste li osjetili taj poriv da krenete? Provodite ovo vrijeme s Isusom, kako biste se ispunili njegovim Duhom i tako postali spremni za avanturu života. Krenite mu u susret, ostanite s njim u molitvi, povjerite mu se jer je poznavatelj ljudskog srca.

Prelijepi Gospodinov poziv: ”Dođite i vidjet ćete”, koji nam je prenio mladi i ljubljeni Kristov učenik, upućen je i svim budućim učenicima. Isus vas poziva da ga susretnete, a upravo je ovaj Festival prilika da ”dođete i vidite”. Riječ ”dolaziti”, osim što ukazuje na tjelesno kretanje, ima jedan puno dublji, duhovni smisao. Ukazuje na hod vjere čiji je krajnji cilj ”vidjeti”, tj. doživjeti Gospodina i zahvaljujući njemu vidjeti puni i konačni smisao našeg postojanja.

Veliki uzor Crkve mladoga srca, koja je spremna slijediti Krista s novom svježinom i vjernošću, uvijek ostaje Djevica Marija. Snaga njezinog ”da” i njezinog ”neka mi bude” kojeg je izrekla pred anđelom uvijek iznova oduševljava. Njezino ”da” znači sudjelovati i riskirati, bez ikakvog drugog jamstva osim sigurnosti u spoznaji da je nositeljica obećanja. Njezino ”Evo službenice Gospodnje” (Lk 1,38), najljepši je primjer koji nam govori što se događa kada se čovjek, u svojoj slobodi, prepusti u Božje ruke.

Neka vas ovaj primjer nadahne i neka vam bude putokaz! Marija je Majka koja bdi ”nad nama svojom djecom koji kročimo kroz život često shrvani umorom, potrebiti, ali sa željom da se svjetlo nade ne ugasi. Ovo je naša želja; da se svjetlo nade ne ugasi. Naša Majka gleda ovaj hodočasnički narod, narod mladih koje ljubi, koji je traže u tišini unatoč tome što na putu ima toliko buke, brbljanja i rastresenost” (Christus vivit, 48).

Dragi mladi, ”trčite privučeni onim Licem koje toliko ljubimo, kojem se klanjamo u Euharistiji i prepoznajemo u tijelu naše braće i sestara koji trpe. Neka vas Duh Sveti potiče u toj utrci u kojoj hodite naprijed. Crkva treba vašu poletnost, vaše intuicije, vašu vjeru” (op.ct., 299). U toj trci za evanđeljem, nadahnutoj i ovim Festivalom, povjeravam sve vas zagovoru Blažene Djevice Marije, zazivajući svjetlost i snagu Duha Svetoga kako biste mogli biti istinski Kristovi svjedoci. Za to molim te vas blagoslivljam, tražeći da se i vi molite za mene.

 

U Rimu, kod sv.Ivana Lateranskog,
na svetkovinu svetog Petra i Pavla, 29.lipnja 2020.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Radio Međugorje