Povlači se dodjela Nagrade ‘Vedran Šamanović’ s Pulskog filmskog festivala

Pula, 16.07.2011 - Prigodnom svečanošću te tradicionalnim vatrometom večeras je u pulskoj Areni otvoren ovogodišnji 58. Festival igranog filma na kojem će se u idućih sedam dana u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazati deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova. foto FaH/ PFF/ ds

Odlukom osnivača koje čine – Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski filmski savez, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatsko društvo filmskih kritičara – Nagrada “Vedran Šamanović” utemeljena 2010. i namijenjena “filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu”, ove se godine prvi put neće dodijeliti na Pulskom filmskom festivalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime desetog laureata bit će objavljeno 21. lipnja 2019. na svečanoj dodjeli u okviru Festivala mediteranskog festivala u Splitu.

Do odluke o povlačenju nagrade iz Pule došlo je zbog nezadovoljstva udruga-utemeljiteljica − koje okupljaju veliki dio filmske zajednice − nepostojanim i nejasnim programskim kriterijima umjetničkog ravnateljstva festivala kada je riječ o domaćoj filmskoj produkciji, koji ne pridonose dostojnoj prezentaciji i valorizaciji recentnog hrvatskog filma.

I dalje vjerujemo da je najstariji filmski festival u zemlji, koji bi trebao objedinjavati i okupljati cijelu filmsku zajednicu, najprikladniji okvir za nagrađivanje vrhunskih filmskih umijeća i odavanje zahvalnosti zaslužnim filmašima, no u ovom trenutku ne procjenjujemo da je Festival u programskom smislu na visini svoje primarne zadaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je donesena većinom glasova, jer se Hrvatska udruga filmskih snimatelja o prijedlogu povlačenja Nagrade s PFF-a nije očitovala, zaključuje se u priopćenju osnivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.