Poziv na tribinu; Pater Ike Mandurić: ‘Katolici i politika – nespojivo ili nerazdvojivo?’

Foto: Narod.hr

Dugogodišnji duhovnik mladih u Palmotićevoj, pater Ike Mandurić će u petak, 30. listopada u 20 sati održati tribinu pod naslovom ‘Katolici i politika – nespojivo ili nerazdvojivo?’ u velikoj dvorani Svetišta Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pater Ike će pokušati dati odgovore na aktualni trenutak u Hrvatskoj u svjetlu naučiteljstva Crkve i Doktrinalne note o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu.

Pater Ike je, inače, uz ostalo i voditelj SKAC-a, pokretač mise mladih koja već nekoliko godina i svaki petak u 20,30 puni Baziliku srca Isusova u Palmotićevoj 33. Teško je uloviti mjesto za sjesti. Sa svojim timom suradnika u Studentskom kulturnom centru vodi kamp na Modravama, a od ovog ljeta i kampove na 4 druge lokacije u Hrvatskoj te brojne druge projekte za mlade.

Što se tiče doktrinalne note – sveti papa Ivan Pavao II. je na audijenciji 21. studenoga 2002. odobrio spomenutu Doktrinalnu notu, prihvaćenu na redovnoj sjednici Kongreacije za nauk vjere, a potpisao ju je kasniji papa Benedikt XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova nota nema namjeru izložiti cjelokupni nauk Crkve o tom pitanju, nego namjerava samo dozvati u svijest neka načela koja su svojstvena kršćanskoj savjesti i koja nadahnjuje društveno i političko zauzimanje katolika u demokratskim društvima.

U Hrvatskoj po zadnjem službenom popisu stanovništva živi i tako se izjašnjava oko 87 posto stanovnika.

S druge strane svjedoci smo velikog broja stanovnika – birača koji godinama iz različitih razloga ne izlaze na izbore i time ne sudjeluju u najvažnijim političkim događajima i prepuštaju vođenje, a time i moć upravljanja drugima s kojima se očito ne slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među takvima je očigledno mnogo deklariranih katolika.

Zaziru li katolici od politike ili se ne prepoznaju više kao „sol svijeta“?

Koji su razlozi tomu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nam govori učiteljstvo Crkve i brojni primjeri svetih osoba koji su aktivno sudjelovali u politici?

Ivan Pavao II., veliki prijatelj hrvatskog naroda, promicao je kulturu života i poticao autentično uključivanje u politiku i društvo i podsjećao katolike da imaju pravo, dužnost i odgovornost za bolje društvo.

„Iskreno tražiti istinu i poučavati i rasvjetljivati savjest vjernika.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.