Poznata klapa Ragusa upozorava na odabir gostiju na Adventskim večerima: ‘Pobjegli smo sa Straduna jer nam je dosta pjevača iz Srbije!’

Foto: Facebook

Dubrovačka klapa Ragusa, koja postoji još od 1977. godine, na Facebooku je objavila status iz kojega je sasvim jasno razočaranje odabirom gostiju u Adventskim večerima u samom srcu Dubrovnika – Stradunu. Popularna dubrovačka klapa smatra potpuno neprikladnim nastup pjevača iz Srbije u vrijeme Došašaća, a posebno nastupu novosadske grupe The Frajle na sam prvi dan. Također, nastup kontroverznog srbijanskog pjevača Momčila Bajagića Bajage, uz kojeg se vežu priče o pjevanju za okupatorsku vojsku u Kninu u vrijeme Domovinskog rata, smatraju – promašenim i neprikladnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Evo upravo pobjegao sa Stradunu. Upaljena je prva Adventska svijeća i onda sve u duhu dubrovačke tradicije počele na bini pjevati Frajle iz Novoga Sada. Lepo su one pozdravile okupljene građane i rekle im da odmah ćaskaju i lepo pevaju sa njima i pjesma je krenula nema što prava Adventska. Ipak je to bilo previše za moje uši pa sam otišao odmah doma. Sa potpunim pravom očekujem iduću setemanu, tj,drugu Advensku svijeću upriličiti sa poznatom pevačicom Ražnjatović Cecom. Inače večeras nastupa i poznati domoljub u Revelinu, Bajaga. Pametnom dosta.”

Klapa “Ragusa” osnovana je u srpnju 1977.godine. Tijekom četrdeset godina svog uspješnog rada Klapa “Ragusa” uspjela se od samog početka nametnuti našoj glazbenoj produkciji, kao osebujan ansambl klapskog pjevanja, piše na službenoj stranici klaparagusa.hr

Gradeći svoj stil na sintezi dubrovačko – dalmatinske tradicije i unošenje elemenata moderne interpretacije, klapa “Ragusa” je postala prepoznatljiva i izvan svog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz poletnost i talent članova ansambla, tome je nesumnjivo doprinijela činjenica adekvatne opredijeljenosti suvremenim glazbenim autorima.

Klapa “Ragusa” dobitnik je više priznanja i plaketa:

  • Klapa “Ragusa” je dobitnik “porina” u kategoriji 19 – najbolji album pop – folklorne glazbe za album na “Stradunu – antologija – live”.
  • Za isti album porin je dobio i Đuro Bratičević za glazbenu produkciju.
  • Nagrada za ukupni dojam na Festivalu Split 2011 sa pjesmom Na Banje
  • Prva nagrada stručnog žirija na festivalu klapa uz mandoline Makarska 2010. godine
  • KOR (nagrada za najuspješniju vokalno instrumentalnu klapu Hrvatske za 1998. godinu)
    zlatne plakete “Mare Nostrum Croaticum”
  • nagrada na festivalu “Brod fest” 2002. godine
  • prvu nagradu na etno festivalu uz učešće mediteranskih zemalja 1999. godine na Siciliji
  • prvu nagradu na etno festivalu na Malti 2000. godine
  • prvu nagradu stručnog žirija na festivalu “Melodije južnog jadrana”
  • nagradu počasnog člana HDZ-a podružnice Dubrovnik
  • Druga nagrada stručnog žirija na festivalu “Melodije južnog Jadrana”, Opuzen 2006. godine
  • Druga nagrada žirija, Melodije Hrvatskog Juga, Opuzen 2007
  • Posrebrena klapa Ragusa
  • Nagrada za najbolju izvedbu Klapa Ragusa.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.