Predavanje Jerice Ziherl u sklopu izložbe „Iz arhiva i knjižnice Ivana Picelja“

Prvo u nizu predavanja u sklopu programa „Otvaranje arhivskih kutija”, osmišljenog u sklopu stalne izložbe „Iz Arhiva i knjižnice Ivana Picelja”, održat će Jerica Ziherl, 7. listopada u 17 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da bi karakter neke osobe pokazao svoje zaista iznimne osobine, potrebno je imati sreću da se njezino djelovanje promatra godine i godine. Ako je to djelovanje lišeno svake sebičnosti, ako joj je ideja vodilja neprispodobivo plemenita, ako je posve pouzdano da nigdje nije tražila za sebe nikakve nagrade, a i ako je još k tome ostavila vidljive tragove za sobom, onda je nedvojbeno riječ o nezaboravnu karakteru…” citira Jerica Ziherl ulomak iz Jean Gionova Čovjeka koji je sadio drveće, knjigu koju joj je 1998., kod prvog susreta u Novigradu, poklonio Ivan Picelj.

Kroz vizualno-dokumentiranu (lirsku) ispovijest Ziherl govori o faktoru sreće, o nezaboravnom karakteru, o iznimnoj osobi koja je poklanjala i neke druge knjige, o njihovim zajedničkim nastupima i projektima, a ponajprije o umjetniku koji je ostavio vidljive tragove za sobom u „maloj” galeriji Rigo s izložbama kao što su Getulio Alviani  (1999-), Victor Vasarely,  Sonia Delaunay,  Keiichi Tahara (2000.),  Kenneth Snelson, Nove tendencije, Janus Kapusta  (2001.),  Josef Albers,  Jelena Perić, Max Bill, Vesna Kovačić, Joël Stein (2002.),  Manfredo Massironi, Lucio Fontana (2003.), Vasilij Kandinski,  Edoardo Landi,  Vlado Kristl,  Maurizio Mochetti  (2004.),  Haiko Daxl/Ingeborg Fulepp/Nikša Gligo,  Almir Mavignier  (2004).

Životopis Jerice Ziherl

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerica Ziherl (Ljubljana, 1959.) diplomirala je i doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu. Živi i radi u Novigradu u Istri. Predaje na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti kolegij Osnove dizajna. Bila je ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, kao i Muzeja Lapidarium u Novigradu. Vodila je kao kustosica galeriju Rigo 1995.-2008. Sudjelovala je i predavala na mnogim hrvatskim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima. Autorica je brojnih tekstova za kataloge izložbi, eseja i stručnih radova iz područja povijesti umjetnosti. Bila je kustosica 50-ak izložbi u Hrvatskoj i sedam međunarodnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.