Predstava Matije Ferlina praizvedena u Kineskom paviljonu u Zagrebu

Predstava koreografa i redatelja Matije Ferlina “Mi smo kraljevi, a ne ljudi”, nastala u koprodukciji zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta i bruxelleskoga Kunstenfestivaldesarts, praizvedena je u subotu navečer u Kineskome paviljnu Zagrebačkog velesajma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drama HNK tom je predstavom izišla iz svoje matične zgrade želeći time pokazati da se, kako je nedavno objasnila intendantica Dubravka Vrgoč, teatar danas može raditi u drukčijim estetskim, produkcijskim i vremenskim okvirima.

Kao ishodište ove predstave Ferlinu su poslužile dječje rečenice prikupljene na nizu radionica i razgovora s djecom predškolske i školske dobi. Iz toga dječjeg jezika oblikovan je specifičan izvedbeni svijet iz kojega je zatim nastao pokret koji ga ispunjava novim značenjima. Ferlin na taj način gledatelja želi podsjetiti na to da je njegovo viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika, te pokazati da u svijetu i jeziku postoje još brojne neistražene mogućnosti.

Tekstualni materijal prikupljen na dječjim radionicama dramaturški su obradili Jasna Žmak i Goran Ferčec, scenograf predstave je Mauricio Ferlin, kostimografi Desanka Janković i Matija Ferlin, autori glazbe Nenad i Alen Sinkauz, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavom u kojoj su nastupili glumci iz ansambla Drame HNK, Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić, Matija Ferlin, nastavlja istraživanja scenskoga pokreta i jezika kojima se bavio i u svojim prethodnim projektima (“Samice”, “Istovremeno drugi”, “Studenti harmonije”) i u kojima je pokušao ispitati što se događa kada jezik u kazalištu prestane biti centralno referentno mjesto i kada scenski pokret i jezik postaju ravnopravno sredstvo izražavanja.

Kako je riječ o međunarodnoj produkciji, inozemna premijera predstave održat će se na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu 16. svibnja.

Taj se festival ove godine održava dvadeseti put i smatra se jednim od najvažnijih festivala izvedbenih umjetnosti. Ove će godine na njemu nastupiti The Wooster Group, Romeo Castellucci/Societas Raffaello Sanzio, Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas Jan, Lauwers & Needcompany, Jerome Bel i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ferlin se na tome festivalu prvi put predstavio prije dvije godine svojim solo projektom “Sad Sam Lucky”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.