Predstavljanje knjige Esther Gitman ‘Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights’ u srijedu 13. veljače

Foto: Foto: unicath.hr, Luka Smuk

Hrvatsko katoličko sveučilište i Kršćanska sadašnjost organiziraju predstavljanje knjige dr. sc. Esther Gitman „Alojzije Stepinac – Pillar of human rights“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje knjige održat će se u srijedu 13. veljače 2019. u 18 sati u Velikoj dvorani na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, Ilica 242.

Knjigu će predstaviti izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige, Višnja Starešina, politička analitičarka i publicistkinja i autorica knjige dr. sc. Esther Gitman.

Predstavljanje knjige moderirat će don Anton Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.05 MB]

Knjiga “Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights ” istražuje kako je mladi svećenik iz ruralne Hrvatske postao junak nacije, Katoličke crkve i mnogih drugih diljem svijeta. Kao starozavjetni prorok nadbiskup Stepinac ostao je nepokolebljivo vjeran svojoj Crkvi i prirodnim zakonima tako što je bio glas savjesti tijekom tri totalitarna režima. Branio je učenje Crkve i na taj način pokazao kako produhovljeni čovjek usmjeren na univerzalne vrijednosti može pojmiti jedinstvo svijeta u njegovoj različitosti – stoji u sažetku knjige.

Doktorica Esther Gitman doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svog istraživanja sažela je u knjizi “Kad hrabrost prevlada” (When Courage Prevailed) koju je objavila 2011. godine Kršćanska sadašnjost. Knjigu obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH te ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. Nakon objavljivanja svoje knjige sustavno se bavi problematikom Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog Svjetskog rata i pitanjem nedužnosti kardinala Alojzija Stepinca.

U akademskoj godini 2013./2014. bila je gostujuća profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a studentima držala kolegij o spašavanju Židova. Veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić dodijelio joj je medalju za posebne zasluge u širenju istine o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nakon što je održala uvodno predavanje na znanstvenom skupu u jednodnevni znanstveni skup “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu II. svjetskog rata i poraća” u studenom 2015. U Bruxellesu 2016. na poziv hrvatske zastupnice Marijan Petir u Europskom parlamentu doktorica Gitman održala je predavanje o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegovog djelovanja za razumijevanje današnje Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.