Predstavljen časopis ‘Kroatologija’ posvećen hrvatskoj kršćanskoj književnosti

Dvobroj časopisa Hrvatskih studija Kroatologija za 2015. godinu posvećen temi Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća predstavljen je u povodu manifestacije Noć knjige u petak 22. travnja u knjižnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tematskom broju objavljeni su radovi izloženi na prvom znanstvenom skupu Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – prošlost i suvremenost, održanom 2014. u Križevcima u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Časopis su predstavili Tanja Baran, Vladimir Lončarević i urednik časopisa Marinko Šišak.

Tanja Baran govorila je o tome kako je znanstveni skup iniciran iz Križevaca, nakon što su u Udruzi „Dr. Stjepan Kranjčić“ pronašli i objavili poeziju, prozu i teološke meditacije župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića.

Bavljanje suvremenim kršćanskim stvaralaštvom ove udruge rezultiralo je idejom o organizaciji znanstvenoga skupa na kojem bi se vrednovala nedovoljno poznata hrvatskoga književnost kršćanskoga nadahnuća. U organizaciju znanstvenoga skupa uključio se Glas Koncila koji u svojih više od 50 godina postojanja promiče duhovnu književnost, posebice pjesme i priče, te Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Lončarević je istaknuo je da se znanstveni skup održava bijenalno, svake dvije godine, da je prije dvije godine bio široko postavljen i posvećen prošlosti i suvremenosti, a da će ove godine biti posvećen razdoblju komunizma.

Uputio je na određene stvaratelje i oblikovatelje katoličke misli koji su, poput Ljubomira Marakovića, bili iznimno važni u kulturnoj i književnoj javnosti, ali su zbog kršćanskoga određenja bili zanemareni.

Marinko Šišak je detaljno govorio o sadržaju samoga časopisa Kroatologija. Rekao je da je na znanstvenom skupu u Križevcima izloženo 26 referata, od kojih je za objavu u Kroatologiji priređeno njih 17. Radovi otvaraju širok raspon predmeta, stilskih razdoblja i literarnih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većim su dijelom, kako je kao urednik napisao i u predgovoru knjige, izlaganja bila okrenuta prošlosti, kako najstarijoj, tako i nedavnoj. Tako se mogu čitati izlaganja o utjecaju sv. Jeronima na povijest hrvatske pismenosti, o pitanju stvaranja hrvatskih pisaca u dijaspori, o prisutnosti kršćanskog nadahnuća u usmenoj književnosti na primjeru križevačkoga kraja ili o katoličkoj kritici Miroslava Krleže.

Urednik je posebno istaknuo rad Sudbina knjiga kršćanske tematike u Gradskoj knjižnici u Zagrebu u doba komunizma te rad o manje poznatoj književnici s. Bernardini Horvat.

“Tematski blok u Kroatologiji je prolegomena u predmet kojim se valja baviti na duži rok, s interdisciplinarnim znanstvenim instrumentarijem i snagama, kako bi se mogla dati nova, objektivnija slika cjeline, istražiti nepoznanice te ispraviti pogrješne interpretacije onog dijela hrvatske književnosti vezanog uz kršćansko nadahnuće”, zaključio je urednik časopisa Marinko Šišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.