Predstavljena knjiga ’10 zapovijedi’, autora Damira Jelića

Foto: KAFotka - Dinko Neskusil

Nakon što je napisao svoja razmišljanja o Molitvi “Oče naš”, Damir Jelić nam je omogućio još jedan pogled u svoju dušu, darovan njegovim osjećajima i razmišljanjima o “Deset Božjih zapovjedi”, u iznimno bogato ilustriranom knjiškom izdanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga nije čudo da je predstavljanje knjige “10 Zapovijedi” karlovačkog gradonačelnika izazvala veliko zanimanje.

Velika dvorana Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, 14. rujna 2016. bila je prepuna.

O knjizi su, uz autora govorili, mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, koji je napisao predgovor ovoj knjizi, te Zvonimir Gerber, grafički urednik, koji je okupio Igora Čepurkovskog, Moniku Mačelčević, Dinka Neskusila, Maju Pestak, Kristijana Radeka, Denisa Stošića, Natašu Šafar, Miroslava Šipeka, Olivera Švoba i Zvonimira Gerbera deset eminentnih karlovačkih fotografa čije umjetničke fotografije krase Jelićevih 10 zapovijedi. Tekstove je interpretirao poznati glumac Robert Kurbaša. Dok su u glazbenom dijelu sudjelovali Slavko Nedić, porinovac, Lucija Klarić, mezosopranistica te Magdalena Stipković, pijanistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program predstavljanja vodila je Diana Tikvić, voditeljaca na Laudato TV i HKR-u.

Na samom početku sve prisutne je pozdravio mons. Antun Sente, rektor Svetišta, zahvalivši autorima teksta, fotografija, tiskari Pečarić-Radočaj, lektorici Aniti Klarić, koji su se svi odrekli svojih honorara u korist Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Rektor je ujedno najavio nosač zvuka – CD na kojem Jelićevo promišljanje o 10 zapovijedi interpretira Robert Kurbaša, a glazbu potpisuje Slavko Nedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaju su prisustvovali Ivan Klešić, glavni državni revizor, te ministri Predrag Šustar i Tomo Medved, zatim predstavnici gradskih, županijskih i republičkih vlasti, a na poseban način nam je bilo drago vidjeti i proslavljenu hrvatsku skijašicu Janicu Kostelić.

Mnoge su nas autorove rečenice, proizišle iz dubokog odnosa s Bogom, potaknule na dublji uvid riječi Dekaloga.

Na poseban način mogli bismo istaknuti dio razmišljanja uz 7. Božju zapovijed “Ne ukradi”: “Ukrasti se može materijalno dobro. Ukrasti se može moć koja nam ne pripada. Ukrasti se može ugled, jer je lažan. Ukrasti se može riječ jer je neizgovorena. Ukrasti se može sloboda, jer tlačimo druge ljude ili narode. Ukradena je sloboda tlačiteljima jer su okovani lancima grijeha.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova knjiga Damira Jelića je knjiga koja se ne čita poput romana, u jednom dahu, nego je ona svakom čitatelju poziv na razmatranje, preispitivanje i formiranje u svijetlu Božjih zapovijedi. Uz predstavljanje knjige postavljena je i izložba umjetničkih fotografija poznatih karlovačkih fotografa koji su sudjelovali u ilustraciji samoga izdanja stoga su se mnogi posjetitelji nakon službenog dijela programa zadržali u neformalnom druženju i razgledavanju fotografija. Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je za potrebe Nacionalnog svetišta svetog Josipa gdje se knjiga može nabaviti.

Samom predstavljanju knjige prethodilo je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa koje je predvodio mons. Antun u zajedništvu s više svećenika, povodom svetkovine Uzvišenja svetog Križa, te kao duhovna priprema sutrašnjoj 42. obljetnici proslave posvete Nacionalnog svetišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.