Predstavljena knjiga ‘Strossmayerova galerija starih majstora – odabrana djela’

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u sklopu Dana otvorenih vrata HAZU, u srijedu 26. studenog, javnosti je predstavljena knjiga “Strossmayerova galerija starih majstora – odabrana djela” čiji su autori upravitelj Galerije Borivoj Popovčak i njene kustosice dr.sc. Ljerka Dulibić i dr.sc. Iva Pasini Tržec. Kako je istaknuo voditelj Strossmayerove galerije akademik Vladimir Marković, radi se o još jednom u nizu djela koje su posljednjih godina djelatnici i suradnici Galerije objavili temeljem sustavnog istraživanja njenog fundusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi je obrađeno 26 djela istaknutih autora Federika Benkovića, Sassette, Fra Angelica, Giovannija Bellinija, Vittorea Carpaccia, Davida Teniersa Mlađeg, Camillea Corota, Jeana Antoinea Grosa. Riječ je o reprezentativnom izboru koji na ponajbolji način predstavlja čitavu zbirku, s ciljem da osvježi pozornost javnosti na stalni postav Galerije smješten u palači HAZU već 130 godina. U knjizi je umjesto uvodne riječi objavljen govor koji je biskup Josip Juraj Strossmayer održao na otvorenju Strossmayerove galerije starih majstora 9. studenoga 1884., u izvorniku, ali i u engleskom prijevodu.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je da je Strossmayerova galerija starih majstora jedan od četiri velika pothvata tog istaknutog đakovačko-srijemskog biskupa i mecene, uz Akademiju, moderno zagrebačko sveučilište i katedralu u Đakovu. Za Galeriju je kazao da je jedno od najvrednijih blaga koje HAZU čuva i podsjetio da je Strossmayer donirajući svoju zbirku umjetnina Akademiji potaknuo i druge kolekcionare da učine isto.

„Broj umjetnina u Galeriji je danas takav da bi se mogla formirati još dva muzeja. Strossmayer je bio vizionar, čovjek ispred svoga vremena. Njegovi pothvati nisu uvijek bili dobro primljeni i shvaćeni, no njegov entuzijazam nije nikada nadmašen“, rekao je akademik Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Radoslav Tomić istaknuo je Strossmayerove zasluge u formiranju moderne hrvatske nacije i društva.

„Cijelo građansko društvo Hrvatske proizašlo je iz Strossmayerovih vizija i želja“, dodao je akademik Tomić, podsjetivši da je Strossmayerova galerija starih majstora jedina takva zbirka na cijelom hrvatskom prostoru. O knjizi je govorila i prof.dr.sc. Sanja Cvetnić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je istaknula da se radi o dobrom i promišljenom i zdanju koje obuhvaća znanstvene studije na najvišoj razini uz kvalitetne likovne priloge. I tijekom drugog dana tradicionalne manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU zabilježen je velik interes građana koji su u palači HAZU sa zanimanjem razgledali njene reprezentativne salone u kojima se uz ostalo čuvaju i Strossmayerovi osobni predmeti, spomen-knjiga Akademije s potpisima najuglednijih posjetitelja te komadić kamena s Mjeseca. Među posjetiteljima je bio velik broj učenika iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske koje su posebno zanimali Bašćanska ploča i replika Škrinje svetog Šimuna izložene u atriju palače, stalni postav Strossmayerove galerije te izložba Strossmayerovih portreta koja traje do 4. veljače 2015. kada pada 200.godišnjica Strossmayerova rođenja. Velik interes građana vladao je za predavanje o Faustu Vrančiću koje je održala dr.sc. Marijana Borić iz Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU, kao i za predavanje akademika Stanka Popovića o Nikoli Tesli i otkriću x-zraka.

U Knjižnici HAZU velik broj posjetitelja obišao je Sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga i odslušao predavanje akademkinje Anice Nazor o glagoljskoj tiskari u Senju te stručnjaka iz Zavoda za ornitologiju HAZU. U Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe u Narodnom domu na Gornjem gradu bile su organizirane projekcije dokumentarnih filmova o Antunu Gustavu Matošu i Tinu Ujeviću, a povodom stote godišnjice smrti Ivana Zajca priređena je izložba rijetkosti i građe vezane uz djelovanje tog istaknutog skladatelja te održan koncert njegovih skladbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.