Predstavljeno dopunjeno izdanje monografije Damira Borovčaka: ‘Gvozdansko – nadahnuće kako se treba žrtvovati za bližnje’

Foto: Mislava Bišćan, ika.hkm.hr

U povodu 10. hodočasničkog spomen-pohoda u Gvozdansko u Zagrebu je predstavljeno drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje monografije ‘Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora’, autora Damira Borovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O monografiji su govorili sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, umirovljeni poručnik HV-a Miljenko Bađun, umirovljeni satnik HV-a Ivica Matošević te autor Damir Borovčak.

Mjesto Gvozdansko nalazi se na granici Sisačke biskupije, blizu granice Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. U hrvatskoj povijesti poznato je po događaju iz 1578. godine kada su hrvatski vojnici braneći Domovinu pred najezdom Turaka 13. siječnja svi umrli na zidinama utvrde Gvozdansko.

Zapovjednici te utvrde grofova Zrinskih – Damjan Doktorović, Juraj Gvozdanović, Nikola Ožegović i Andrija Stipšić, su zajedno s tri stotine branitelja tri mjeseca odolijevali napadima Turaka koje je predvodio Ferhat–paša. Na kraju su turski osvajači osvojili Gvozdansko s vojskom od deset tisuća vojnika, no nisu pobijedili jer kada su ušli u grad svi su branitelji bili na svojim položajima – smrznuti. Iz poštovanja prema junačkoj obrani hrvatskih vojnika Ferhat-paša je poslao po katoličkog svećenika koji je branitelje Gvozdanskog pokopao po katoličkom obredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Sudjelujte u spomen-pohodu u Gvozdansko ovog vikenda – evo kako se možete prijaviti!

Taj dio junačke povijesti hrvatskoga naroda potaknuo je Damira Borovčaka da organizira hodočasničke pohode u Gvozdansko i napiše monografiju za koju kaže da „sadrži istraživački i putopisni prikaz povijesnog događaja i sadašnju tradiciju njegova godišnjeg obilježavanja u Gvozdanskom.“

„Uzvišeno odricanje i sebedarje naših predaka u obrani od osvajača, njihova velejunačka žrtva bez svjetskog uzora, nije legenda ni bajka. Događaj je stvaran, na ponos i za uzor idućim hrvatskim naraštajima“, piše u monografiji Damir Borovčak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisački biskup zahvalio je autoru monografije što je prije deset godina pokrenuo hodočašće u Gvozdansko, nedjelje najbliže 13. siječnju, kada se u crkvi Sv. Filipa i Jakova slavi misa za pale hrvatske branitelje. „Neka ljubav prema Domovini naših branitelja u Gvozdanskom bude čitavoj Hrvatskoj trajno nadahnuće kako se treba žrtvovati za bližnje, nama danas, ali i novim naraštajima“, poručio je biskup Košić.

Nakon predstavljanja u Zagrebu, monografija će u četvrtak, 10. siječnja biti predstavljena u prostorijama Sisačke biskupije, a 15. siječnja u župi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu.

Koncert ‘Sjećanje na Gvozdansko’ održat će se u petak, 11. siječnja u zagrebačkoj katedrali, dok će se hodočasnički pohod u Gvozdansko održati u nedjelju, 13. siječnja, točno na dan junačke pogibije hrvatskih branitelja na zidinama utvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.