Premijerom “Ljubavne odiseje” otvoren jubilarni ZagrebDox

Premijernom projekcijom nizozemsko-hrvatskog filma “Ljubavna odiseja” redateljice Tatjane Božić večeras je u zagrebačkom kinu Cineplexx Centra Kaptol počeo međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u čijem će se desetom izdanju prikazati više od 150 filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“ZagrebDox je počeo kao dio projekta kojim smo htjeli vratiti vjeru u dokumentarni film, u žanr koji, kada smo počinjali s Factumom i festivalom, nije uživao naročitu popularnost, niti je bio na cijeni, no uspjeli smo uvjeriti publiku da je ta filmska vrsta nešto o čemu se može razgovarati isto kao o igranom filmu”, rekao je direktor Festivala Nenad Puhovski na otvorenju festivala. Dodao je kako u proteklih devet godina festival privukao oko 175 tisuća gledatelja.

Festival je bio zamišljen da inicira stvaranje novih filmova kroz radionice i vrati hrvatski dokumentarni film na mjesto gdje je bio u vrijeme nagrađivanih autora Papića, Krelje, Tadića, Žižića, ustvrdio je Puhovski, koji je samo za ovogodišnje izdanje pogledao više od 1500 filmova.

Zahvalio je timu ljudi s kojima je došao do jubilarnog izdanja, napomenuvši kako je riječ o ljudima kojima nije bilo do novaca i slave, već o onima koji vole i znaju ono što rade, a to je dokumentarni film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorivši festival, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što će Zagreb u idućih deset dana postati sjedište dokumentarnog filma u Europi.

“Ljubavna odiseja” dugometražni je prvijenac redateljice Božić u kojem na humorističan i autoironičan način preispituje svoje dosadašnje neuspješne veze i pokušava spasiti vezu u kojoj je sada. Odgovor na pitanje zbog čega joj svaka veza završi loše, Božić je potražila kod bivših partnera, posjetivši ih u Hamburgu, Moskvi, Londonu i Zagrebu. Film je svjetsku premijeru imao na nedavno završenom filmskom festivalu u Rotterdamu, a na ZagrebDoxu se prikazuje u popratnom programu.

Uz mnoge osobe iz kulturnog i političkog života na otvorenju su bili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, potpredsjednica vlade Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 2. ožujka za nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji natječu se 23 filma, od kojih je većina nagrađena ili prikazana na uglednim svjetskim filmskim smotrama, poput amsterdamske IDFA-e, HotDocsa u Torontu ili Sundance film festivala.

Zagrebačka publika vidjet će i američki dokumentarac “Prljavi ratovi” Richarda Rowleya koji je nominiran za ovogodišnjeg Oscara i istražuje američke tajne ratove, ponajprije na Bliskom istoku.

Festival će posjetiti neki od autora čiji su filmovi uvršteni u međunarodnu konkurenciju, poput Daniela Dancika, redatelja nagrađivane dansko-švedske koprodukcije “Ekspedicija na kraj svijeta” o jedrenjaku koji plovi prema otapajućim masivima Grendlanda ili poljskog redatelja Marcela Lozinskog, koji se zajedno sa svojim ocem – uglednim dokumentaristom Pawelom – odvažio na neobično putovanje čiji su rezultat dva filma “Otac i sin” i “Otac i sin na putu”, oba uvrštena na Zagrebdox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U regionalnoj konkurenciji očekuju se premijere filmova hrvatskih autora Nevena Hitreca, Dražena Čučića, Silvane Menđušić, Irene Škorić, Hrvoja Mabića, Igora Bezinovića, Silvija Mirošničenka te Ane Opalić i Noaha Pintarića.

Oni će se za nagrade natjecati s već etabliranim ostvarenjima – talijanski “Sacro GRA” Gianfranca Rosija o šesterotračnoj rimskoj obilaznici prvi je dokumentarac u povijesti nagrađen venecijanskim Zlatnim lavom, a češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji “Baršunasti teroristi”, priči o terorističkim slučajevima u bivšoj Čehoslovačkoj, prošli je tjedan pripala nagrada publike programa Forum na Berlinaleu.

Jubilarni Zagrebdox donosi već tradicionalne programe – Kontroverzni dox, Stanje stvari, Glazbeni globus, Teen Dox i Majstori doxa, no pripremljeni su i obljetničarski programi “Moj najbolji dox” u kojem se prikazuju, prema mišljenju kritičara, filmovi koji su obilježili desetljeće festivala. Filmologinja Diana Nenadić selektorica je Retrospetive hrvatskih dugometražnih dokumentaraca prikazanih na Zagrebdoxu. Prikazat će se i retrospektiva poljske filmske škole Wajda te filmovi u izboru Gerwina Tamsme s rotterdarsmkog festivala.

Filmovi iz konkurencije tradicionalno će se natjecati za Velike pečate, glavne festivalske nagrade, Mali pečat koji se dodjeljuje autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Nagradu publike dodjeljuje Hrvatski telekom, a Nagradu mojoj generaciji dodjeljuje direktor festival najboljem filmu autora iz njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.