Preminuo jedan od najvećih hrvatskih slikara Vasilije Jordan

Foto: Fah

Jedan od najvećih hrvatskih slikara Vasilije Jordan umro je u utorak u Zagrebu, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan je preminuo u 85. godini života, a u dugom stvaralaštvu stvorio je impozantan likovni opus te se smatra jednim od najvažnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. u klasi Ljube Babića i Krste Hegedušića. Od 1978. radi kao docent, od 1985. do umirovljenja kao redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu. Osnivač je i ALU-a u Širokom Brijegu.

Vezan uz renesansno-baroknu tradiciju, slikao je tehnikom starih majstora, uglavnom u ulju i temperi; bio je zaokupljen temama nostalgije za djetinjstvom, svijetom starih fotografija, glazbom. Na platnu je često prikazivao vlastitu intimu, čovjekovu tjeskobu i strah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od slikarskih početaka bio je blizak poetici nadrealizma, a opus je razvijao u različitim tematskim ciklusima, među kojima su Homo volans, Muzičari, Genealogija, Ladanje, Biciklist.

Izlagao je samostalno u brojnim hrvatskim gradovima te u Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu, Stuttgartu, Rimu, Milanu; sudjelovao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama, među kojima su Svjetska izložba u Montrealu 1967., izložba “125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti” 1996. u Zagrebu i brojne druge.

Autor je svečanoga zastora Harmica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te inscenacije Verdijeve opere Simon Boccanegra u tom kazalištu 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik je više nagrada među kojima je nagrada za likovnu umjetnost Vladimir Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.