Prije 22 godine tragično poginula princeza Diana: Miljenica naroda od djetinjstva je bila pripremana na drugačiji život

epa06156658 (FILE) - Britain's Princess Diana attends a gala dinner at the Parliament building in Budapest, Hungary, 07 May 1990. The 20th anniversary of Princess Diana's death will be marked on 31 August 2017. Diana Spencer, ex-wife of Prince Charles, died in a car accident in Paris, France on 31 August 1997. EPA/LAJOS SOOS HUNGARY OUT

Princeza Diana poginula je u Parizu 31. kolovoza 1997 – prije točno 22 godine. Bio je to dan kada je cijeli svijet nakratko utihnuo odavajući počast miljenici, princezi iz naroda, voljenoj humanitarki Diani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena je u aristokratskoj obitelji, a od djetinjstva je pripremana na drugačiji život… U početku plaha i uplašena, Diana je nadišla granice kraljevske obitelji.

Diana je otpočetka znala da njezin životni put neće biti ni sličan onom kakav žive njezine vršnjakinje.

Rođena 1. srpnja 1961. godine u aristokratskoj obitelji, Diana je od malih nogu pripremana na život u visokom društvu. Tako je 1978. godine u Švicarskoj boravila u posebnoj ustanovi namijenjenoj mladim ženama iz visokog društva, a sve kako bi se naučila ponašati kao dama. Ubrzo joj je to znanje dobro došlo. Naime, sa svega 16 godina upoznaje princa Charlesa, koji ju je vrlo brzo zaprosio, prenosi dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo joj je tek 20 godina kada se udala za njega. Charlesu se žurilo pronaći suprugu i dobiti nasljednike pa je Diana već iduće godine rodila princa Williama. Dobili su nakon toga i princa Harryja, a britanska je javnost slavila i pratila svaki korak lijepe princeze.

Ipak, ona je tiho patila, boreći se s depresijom i bulimijom. Veliku ulogu u njezinim bolestima imao je princ Charles i njegovo ponašanje tijekom braka. Volio je Camillu Parker Bowles, a Diana je toga bila bolno svjesna.

“Željela bih biti kraljica u ljudskim srcima, ali se ne vidim kao kraljica ove zemlje. Mislim da mnogi ljudi iz institucije u koju sam se udala to ne žele”, naglasila je u razgovoru za BBC 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada i neiskusna princeza odrasla je i stasala u samopouzdanu mladu ženu, svjesnu svog utjecaja i mogućnosti. Privlačila ju je ideja o životu negdje drugdje, gdje bi se distancirala i pronašla mir. No, to nije bilo moguće. Želja joj se nije ostvarila jer je poginula uz sina egipatskog multimilijunaša Dodija Al-Fayeda. Bježeći od paparazza, poginuli su u pariškom tunelu.

Dani nakon njezine pogibije bili su najmračniji u dugoj vladavini kraljice Elizabete II. Popularnost monarhije bila je uzdrmana, mnogi Britanci bili su ljutiti načinom na koji se kraljevska obitelj ophodila prema Diani.

Taj je animozitet posebno bio usmjeren na princa Charlesa i njegovu ljubavnicu, a kasnije suprugu Camillu Parker Bowles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su o gubitku majke rekli prinčevi William i Harry, a kako je reagirala kraljica Elizabeta II. pročitajte na Frendica.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.