Primorac: forenzika kao uzor hrvatskim znanstvenicima

Vodeći svjetski forenzički kongresi nastavit će se održavati svake dvije godine u Hrvatskoj što je potvrda izvrsnosti hrvatske znanosti i znanstvenika te svojevrstan uzor mladim hrvatske znanstvenike, izjavio je novinarima profesor Dragan Primorac, suautor i urednik Knjige o interdisciplinarnoj primjeni forenzičke DNA analize, nakon što ga je danas u Predsjedničkim dvorima primio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuo Primorac, to je i poruka s današnjega susreta s predsjednikom Josipovićem koji je, kao osoba koja poznaje kazneno pravo, prepoznao vrijednost DNA analize koja otkriva počinitelje kaznenih djela pa je tako, primjerice, posljednjih godina, zahvaljujući DNA analizi, izvršenje smrtne kazne izbjeglo oko 200 ljudi.

DNA analiza otkriva istinu i tu je njezina snaga, ocijenio je Primorac. Napomenuo je kako je posebno poglavlje knjige posvećeno, primjerice, i bazi podataka počinitelja kaznenih djela tako da se i na taj ostvaruje suradnja za to mjerodavnih ustanova diljem svijeta. Posebno poglavlje knjige posvećeno je i sprječavanju trgovine ljudima i djecom što je kriminal vrlo proširen u svijetu, a oko 23 milijuna ljudi smatra se nestalima.

Istaknuo je da se radi o knjizi koja u ovome trenutku predstavlja ponos američke znanosti, ali i hrvatske, jer, objasnio je Primorac, “ja se vodim i kao hrvatsko-američki profesor te sam neizmjerno sretan jer se time svjedoči da Hrvatska može biti u apsolutnom vrhu u nekom području znanosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga o interdisciplinarnoj primjeni forenzičke DNA analize (Forensic DNA Applications: An interdisciplinary Perspective), autora i urednika Dragana Primorca i Mosesa Schanfielda, predstavljena je jučer u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Profesori Primorac i Schanfield uspjeli su prvi put u jednoj knjizi okupiti najveća imena svjetske forenzičke genetike, namijenivši ju prvenstveno sucima, odvjetnicima, policiji, vojsci, ali i akademskoj zajednici i širem čitateljstvu.

U 23 poglavlja na 621 stranici obrađuju se sve relevantne teme iz područja forenzičke DNA analize, poput forenzičke matematike, analize mitohondrijske DNA, analize miješanih bioloških tragova, identifikacije nestalih, ali i žrtava velikih katastrofa i bioterorizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.