Prof. dr. sc. Ham: Ravnatelj IHJJ-a iznosi neutemeljene optužbe

Foto: GK/V. Čutura

Predsjednica Upravnog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, prof. dr. sc. Sanda Ham poslala je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Prije svega želim zahvaliti ministru Šustaru na imenovanju na tako važnu dužnost na tako važnoj ustanovi kao što je Institut za Hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Upotrijebit ću sva svoja znanja i dosadašnje dugogodišnje iskustvo u području Hrvatskog jezika kako bih opravdala ministrovo povjerenje. Na tu sam dužnost i izabrana zbog svojih znanstvenih prinosa hrvatskomu jezikoslovlju, osobito kroatistici, opisnoj i normativnoj.

Što se tiče neutemeljenih napada ravnatelja Instituta na mene, višednevnih i zastupljenih u najtiražnijim hrvatskim novinama, iz njih se vidi ravnateljev strah. Zaista ne vidim razloga za strah ukoliko je dobro vodio Institut i ukoliko nije radio štetne radnje i poteze za Institut. Napokon, o poslovnim stvarima valja raspraviti unutar Instituta, na takav način raspravljanja obvezuje nas Zakon, tako da ne mogu, a i ne želim, davati bilo kakve ocjene ili smjernice rada po novinama.

Moja osobna stručna i profesionalna mišljenja o stručnom radu nekih pojedinaca unutar i izvan Instituta ostaju čvrsta.  Kao dugogodišnja članica akademske zajednice, sveučilišna profesorica i znanstvenica imam, ne samo pravo, nego i moralnu obvezu iznostiti svoje stručno i znanstveno mišljenje. Međutim to se nikako ne može nazvati sukobom interesa. Osobito kada je o pravopisnim pitanjima riječ, Upravno vijeće ne donosi odluke o tom koji će pravopis biti školski, o tome se odlučuje u Ministarstvu znanosti, a ne u Upravnom vijeću Instituta. O pravopisnim rješenjima odlučuje Znanstveno vijeće Instituta, a ne Upravno Vijeće kojemu sam predsjednica. Isto tako, samo sam jedna od članica Upravnog vijeća te moje stručno mišljenje mogu, ali i ne moraju prihvatiti ostali članovi. Uz to, Upravno se vijeće još nije ni sastalo ni započelo s radom pa doista ne razumijem strahove gospodina ravnatelja. Što se mene tiče, posve su neopravdani”, napisala je prof. dr. sc. Sanda Ham u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr