Ralph Fiennes na 20. obljetnici “Schindlerove liste” u Zagrebu

Britanski glumac Ralph Fiennes bio je posebni gost ovogodišnjega 8. Festivala tolerancije posvećenoga 20. obljetnici filma “Schindlerova lista” redatelja Stevena Spielberga, pred brojnom publikom koja je spunila kino Europu kako bi bila na svečanoj projekciji toga filma koji je već 15 godina na listi deset najboljih filmova ikada snimljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Fiennes posvjedočio Zagrepčanima, za njegov prvi posjet Hrvatskoj i njezinu glavnom gradu zaslužan je njegov veliki prijatelj Branko Lustig, producent filma “Schindlerova lista”, pokretač i počasni predsjednik Festivala tolerancije i osoba koju izuzetno poštuje.

Prije svečane projekcije filma upriličen je susret Lustiga i Fiennesa s publikom s kojom su podijelili sjećanja na snimanje filma prije 20 godina u Krakovu, odgovarali na pitanja publike, koja se pak jako dobro sjeća lika SS oficira Amona Götha, sadista i psihopata koji učestalo ubija logoraše iz čiste zabave, što ga je u “Schindlerovoj listi” utjelovio Ralph Fiennes.

Osvrnuvši se na sadašnju situaciju u Europi i svijetu, Fiennes je istaknuo kako “često padamo u očaj jer nismo puno toga naučili iz prošlosti”. Fiennes smatra kako ni jedna zemlja nije “nevina da u njoj ne bi postojao potencijal koji može ponovno dovesti do užasa o kojemu svjedoči film “Schindlerova lista”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiennes je publici posvjedočio i da je upoznat s katastrofalnom poplavom koja je zadesila Hrvatsku i njoj susjedne zemlje – Bosni i Hercegovinu te Srbiju. Rekao je kako je dirnut iskazanom solidarnošću i prikupljanjem pomoći za sve stradale.

“Ta solidarnost pruža nadu da se teška prošlost može pomiriti tako da ljudi pomažu jedni drugima”, istaknuo je. Smatra vrlo bitnim što se film “Schindlerova lista” prikazuje diljem svijeta, a osobito važno mu je to što se prikazuje mladim ljudima – školarcima kako bi oni mogli početi razmišljati o sadržaju i poruci toga filma.

Publika je pak imala i iskoristila mogućnost da Lustigu i Fiennesu postavi pitanja, a jedno od njih upućeno britanskome glumcu bilo je kako se osjećao u ulozi nacističkog ubojice Götha. Odgovorio je da je to za njega bila psihološki teška uloga jer je morao što realističnije prikazati taj lik i ‘ući’ u njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka projekcije emitirani su i video zapisi pozdrava što su ih publici uputili glumac Liam Neeson, koji je odigrao naslovnu ulogu Oskara Schindlera i redatelja Stevena Spieleberga.

Neeson je tako rekao da Hrvatska svima daje primjer Festivalom tolerancije, a Spileberg je, među ostalim, istaknuo važnu ulogu obrazovanja u sprječavanju porasta netrpeljivosti i antisemtizma.

Na kratkoj konferenciji za novinare, Branku Lustigu je bilo postavljeno pitanje – je li se svijet promijenio nabolje nakon filma “Schindlerova lista”, a Lustig je samo kratko odgovorio – nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za trajanja Festivala vrijeme prvi put je u Hrvatskoj postavljena izložba fotografija sa seta “Schindlerove liste” koje su u vlasništvu studija Universal.

“Schindlerova lista” je američka epska drama iz 1993. godine koju je producirao i režirao Steven Spielberg, a za koju je scenarij napisao Steven Zaillian. Film je temeljen na knjizi Schindler’s Ark australskog autora Thomasa Keneallyja. Radnja filma govori o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću uglavnom poljskih Židova tijekom holokausta, omogućivši im da rade u njegovim tvornicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.