Raspisan natječaj za ‘Književni Kranjčić’ 2024.: Tema je savjest

Kranjčić
Foto: snimka zaslona

U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ‘Dr. Stjepan Kranjčić’ u srijedu je raspisan natječaj za 16. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’ (‘Književni Kranjčić’), javlja IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ‘Stjepan Kranjčić’, nazvan je prema župniku koji je i sâm pisao i objavljivao književna ostvarenja protkana katoličkom duhovnošću. Cilj je potaknuti stvaranje suvremene hrvatske duhovne književnosti protkane kršćanskim vrednotama.

>Dobitnik Nobela za književnost: Pisanje me približilo Bogu, dok pišem kao da mi netko drugi govori

Ovogodišnja tema – savjest

Ove godine organizatori predlažu da tema radova bude savjest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspjeliji radovi bit će nagrađeni i javno izvedeni u Križevcima uoči 106. obljetnice rođenja Stjepana Kranjčića, u subotu 7. prosinca 2024. Širi izbor odabranih radova bit će tiskan u prigodnome zborniku.

Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2024. godine.

Radovi koji se šalju na natječaj do sada trebaju biti neobjavljeni (u knjigama, književnim časopisima i novinama). Autori ne smiju poslati radove s kojima su se već natjecali prošlih godina na istome natječaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi tematski trebaju odgovarati natječaju. Tema je u užem smislu: savjest. U širem smislu: Bog, Crkva, sveci, svećenici, redovnici, vjernici laici, hodočašća…

Autor se u svakom žanru smije natjecati s jednim radom. Ukupno smije poslati pet radova: po jedan rad u svakom od pet žanrova. Radovi smiju biti napisani na hrvatskom standardnom jeziku ili bilo kojem hrvatskom narječju.

Stručni ocjenjivački sud radove će ocijeniti isključivo prema književno-estetskom kriteriju, unutar svakoga žanra posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji natječaja

Radovi trebaju biti napisani oblikom slova Times New Roman, veličinom slova 12, s dvostrukim proredom. Dužina teksta pisanoga na ovaj način smije biti najviše 5 stranica, osim monodrame čija duljina smije biti najviše 10 stranica. Na radovima ne smije biti nikakvih drugih podataka osim naslova rada.

Uz radove treba poslati i popunjen prijavni obrazac koji autor treba preuzeti s mrežne stranice organizatora: www.kranjcic.hr.

Radove i prijavni obrazac treba dostaviti isključivo u elektroničkom obliku u formatu .doc (ili .docx) na e-adresu: stjepan.kranjcic@gmail.com.

Detaljnije se o svemu može doznati na: www.knjizevni.kranjcic.hr i www.kranjcic.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.