Riječ župljana: ‘Neki svoje protivljenje crkvi na Savici zamataju u celofan brige o prirodi’

Foto: zupa-bl-stepinac.hr

Mnogi mediji su se raspisali o problemu izgradnje župne crkve blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu u negativnom kontekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku pročitajte komentare župljana i onih koji to nisu, ali smatraju da je crkva na Savici itekako potrebna.

Živim na Trnjanskoj Savici već 26 godina i smatram da je vrijeme da naše naselje dobije crkvu. Više je razloga za to. Desetljećima je naše naselje pripadalo župi Krista Kralja, ali izgradnjom brzih prometnica i stambenog naselja, Trnjanska Savica postala je naselje  sa preko 12.000 stanovnika i zaista nije korektno prema nama vjernicima da, umjesto da se duhovno izgrađujemo u svom kvartu, moramo duhovne potrebe izvršavati u crkvama diljem Zagreba. Održavanje svetih Misa u prostorijama osnovne škole, moguće je bilo jedno vrijeme, a danas, nakon više od 15 godina kako smo samostalna župa, to više nema smisla. Škola nije prikladno mjesto za skrušenu molitvu i slavljenje svete Mise. Jedan od glavnih razloga zašto je malo djece i mladih na misi je upravo održavanje svete Mise u prostorima škole.
Izgradnje župne crkve na Trnjanskoj Savici je više od potrebe pojedinca, nego je interes cijelog vjerničkog puka. Djeca i mladi će pronaći nove mogućnosti i nove sadržaje kako duhovno, ali i arhitektonskim uređenjem, obogatit naše naselje. Izgrađena crkva i bogatiji vjernički život u našem naselju će tome posebno pridonijeti.

Andrija Petrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živim u kvartu Travno i ovdje je Crkva sagrađena relativno kasno. Znam kolika je to olakotna okolnost za nas sve koji sada imamo svoju Crkvu u kvartu. Lakše je održavanje misnih slavlja, događaja i slobodne aktivnosti za djecu i mlade. U prostorijama Crkve sada se održavaju i instrukcije iz raznih predmeta za učenike koji su slabiji u pojedinim predmetima. Ne živim na Savici, ali podržavam sve stanovnike u nastojanju da dobiju svoju Crkvu u kvartu.

Dora Milošević

Moja obitelj na Trnjanskoj Savici živi još od davne 1958. Iznimno smo vezani za ovaj kvart, a ono što nas danas okuplja i potiče na sudjelovanje je naša župna zajednica. Mnogo vremena provodim u Župi i svakodnevno se susrećemo s nekim problemima koji su, zapravo, banalni, ali nama uvelike otežavaju rad i angažman. U skučenim prostorima Pastoralnog centra moraju se za svoje vrijeme izboriti kateheze za odrasle, prvopričesnike i krizmanike, veliki zbor, zbor mladih, dječji zbor, zajednica mladih, zajednica djece, obiteljska zajednica, Vijenac žive krunice, župni Caritas, gospođe zadužene za održavanje kapele i sam župnik. Sve navedeno jasno govori kako ova Župa živi intenzivnim pastoralnim životom te kako je drago mjesto okupljanja svih generacija. Zbog toga nam je zgrada crkve nasušno potrebna jer kao što vidite Živa Crkva, iako otežano, ovdje diše i živi već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lea Jakopović

Zašto mislim da je crkva potrebna na Savici? Zato što je crkva hram Božji koji sagrađen prvo radi Njega, a onda tek radi nas. Mi vjerujemo da je Isus stvarno prisutan u Presvetom oltarskom sakramentu, Tijelom, Krvlju, Dušom i Božanstvom, a gdje je Bog Sin, tu je i Bog Otac i Bog Duh Sveti. Želim imati mjesto gdje ćemo biti na poseban način sa svojim Bogom, iskazati Mu ljubav i provesti vrijeme s Njim. Isto tako želim da naš zagrebački kardinal Blaženi Alojzije Stepinac, koji je dao svoj život za Crkvu i sam dobije crkvu njemu posvećenu. Stvarno mislim da je naš projekt gradnje crkve i uređenja parka kvalitetan, možemo imati oboje i crkvu i park. Zapravo park će biti još ljepši jer će se posaditi 56 novih stabala, ukrasno grmlje i cvijeće, a djeca će dobiti dva nova igrališta površine 700m2, a izgraditi će se i boćalište za odrasle. Mislim da će cijela Savica biti na dobitku!

Bevanda Marija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meni je Crkva mjesto odmora, kao što Evanđelje kaže ”Dođite svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti”. Poslije napornog radnog dana, volim doći na svetu misu i odmoriti se, te skupiti snagu za novi dan. Parkovi su mjesta gdje se možemo odmoriti i radovati sa obitelji i prijateljima, ali i crkve su oaze mira, odmora, radosti i zajedništva. Voljela bih da moji susjedi imaju više informacija o našem projektu, smatram da bi mnogi koji se protive promijenili mišljenje, iako znam da postoje oni kojima će Crkva uvijek smetati, ali će svoje protivljenje zamotati u celofan zabrinutosti za prirodu. No međutim taj celofan je proziran i vidi se srž. Njima želim reći da je Savica i moj kvart, a park je moj isto koliko i njihov. Za njih ću moliti i želim im Božji blagoslov.

Jadranka Bevanda

Savica je prekrasan kvart za obitelj s mnoštvo sadržaja: tržnica, škola, vrtić, banke, pošta, nasip, puno parkova i zelenih površina, dućani… jedino nam nedostaje crkva. Nama, kao roditeljima troje male djece, je bitno da su djeci dostupni uređeni parkovi.
Jednako tako, bitno nam je i mjesto u kvartu gdje ćemo naša djeca i mi moći ispuniti svoje duhovne potrebe, a što nam sada nedostaje. Izgradnjom crkve naš kvart će samo dobiti. Naša i sva ostala djeca će se i nakon izgradnje crkve imati gdje igrati, jer će se proširiti uređeno dječje igralište, a i dobit će se dodatni prostori za dječja i obiteljska druženja. Također će biti i olakšano provođenje karitativnih akcija pomoći socijalno ugroženim stanovnicima Savice, jer će župni Caritas konačno dobiti prijeko potrebne prostorije.
Ne dozvoliti nekom kvartu izgradnju crkve je jednako kao ne dopustiti izgradnju škole ili vrtića.

Obitelj Katić, diplomirana pravnica Danijela i diplomirani inženjer računarstva Ivica zajedno sa svoje troje djece, živi već dugi niz godina na Savici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o tome zašto je potrebna crkva na Savici možete pročitati: Dr. sc. Katarina Aladrović Slovaček: Bez razloga protiv crkve na Savici u Zagrebu

Pater Ike Mandurić: Što je zapravo problem kod izgradnje crkve na Savici u Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.