Riječka jesen bogata događajima

foto: Roberta F.

Ono što je obilježilo ovu jesen u Rijeci, svakako su otvorenja novih i ponovna otvorenja nekoliko starih klubova, a da izbor između pohođenja glazbenih događanja bude još teži, pobrinuli su se i organizatori Hartera festivala koji deseti rođendan slavi povratkom svojim rock korijenima, ali i Hal’s All Star Guitar Festival koji i ove godine dovodi niz gitarističkih virtuoza na pozornice Filodrammatice i HKD-a na Sušaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događanja u Rijeci obogatiti će i japanski Yamato bubnjari 21. listopada, a da ipak sve ne bude podređeno samo glazbi, listopad nudi i nastavak Mjeseca fantastike, eko tržnicu, jesenski artBazaar, natjecanje u podvodnoj fotografiji…

Obnovljeni Omladinski kulturni centar Palach

Obnovljeni klub sada nudi čak dva koncertna prostora namijenjena šarolikom društvu izvođača – riječkim bendovima, važnijim rock i alter sastavima šire okolice, glazbenom podzemlju…, a u svom sastavu ima i studentsku Galeriju S.K.C. i multifunkcionalnu dvoranu. Za vikend otvaranja, 3. i 4. listopada najavljeno je otvorenje izložbe B.A.K.A. Kolektiva, zabavu uz Yem Kolektiv Dj’s: Poma + Babilonska i Looku, nastup grupa ###, Human Host Body, Bad Blood, Krematorium, te izbor glazbe u režiji JesteRi. Vikend nakon otvaranja pripada riječkoj grupi Jonathan koja se nakon velikog koncertnog uspjeha po raznim hrvatskim gradovima napokon predstavlja i domaćoj publici s čak dva uzastopna koncerta, 10. i 11. listopada. Najavljen je i koncert Granta Harta (ex-Hüsker Dü) & ESC Life te američke grupe Drekka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesec fantastike je festival koji se održava po prvi put, na sedam lokacija u gradu, a obuhvaća predavanja, radionice, predstavljanja, filmske projekcije i igre iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, umjetnosti, tehničkih, prirodnih i društvenih znanosti, a namijenjen je pretežno školskoj djeci i mladima.

Za vikend, 17. do 18. listopada od zidina stare Tvornice papira, ponovno će se odbijati rock zvuk koji je već toliko godina zaštitni znak grada na Rječini.
Hartera festival za svoju će desetu godišnjicu podsjetiti na sam početak, kada je grupa entuzijasta pokrenula priču s ciljem obnove prostora i senzibiliziranja javnosti da se od propale tvornice napravi mjesto namijenjeno kulturnim i javnim sadržajima, ali i stavljanja Rijeke na mapu urbanih događanja. U dva dana trajanja, na festivalu Hartera nastupit će trenutno najveći hrvatski i regionalni izvođači – Goran Bare i Majke, Kandžija & Gole žene, Psihomodo Pop, Morso, TBF, Obojeni program, Moskva, Vatra te DJ Voljen Korić.

Zadnji vikend listopada, 24. i 25. listopada rezerviran je za poznati Hal’s All Star Guitar Festival, a status jednog od najboljih hrvatskih gitarskih festivala svakako je zaslužio velikim brojem jakih glazbenih imena koja su tijekom godina prodefilirala njegovom pozornicom, ali i vrhunskom svjetskom razinom organizacije i programa koje nudi. Festival se ove godine održava na dvije lokacije, u Filodrammatici i u HKD-u na Sušaku, a najavljen je nastup američkog gitarista Johna Stowella, Ferenca Snetbergera iz Mađarske, Jerka Novaka i Žarka Ignjatovića iz Slovenije, japansko-talijanskog dua Akiko Kozata i Waltera Lupia te domaćih snaga Albe & Lea, Zorana Majstorovića i Elvisa Stanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesenje izdanje artBazaara, sajma rukotvorina i kreativnih predmeta, održat će se u prostoru bivšeg Bernardija (Vrtić) 11. i 12. listopada. Sajam kojem je misao vodilja okupiti kvalitetne stvaraoce, umjetnike i rukotvorce i za ovo izdanje najavljuje veliki broj izlagača-kreativaca.

Nakon vrlo uspješnog prvog izdanja u kolovozu, Eko tržnica je odmah zaživjela i uhvatila ritam održavanja svaki drugi četvrtak na trgu Pul Vele crikve, pored Kosog tornja. Organizirana s ciljem oživljavanja trgova u starom dijelu grada, poticanja ekološke svijesti u proizvodnji zdrave hrane i uspostavljanja direktnog kontakta između uzgajivača ekološke hrane i potrošača, ova će se tržnica u listopadu održati u čak tri termina – 2., 16. i 30.10.

Na plaži Ploče, 19. listopada održat će se natjecanje u podvodnoj fotografiji. Događanje će biti promotivno-turističkog karaktera, a sudjelovat će oko 50 natjecatelja iz raznih zemalja uz prisustvo niza renomiranih podvodnih fotografa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječani pozivaju i u svetište Majke Božje Trsatske – najveće hodočasničko središte zapadne Hrvatske, a njegov je postanak povezan s tradicijom o čudesnom prijenosu Nazaretske kućice i njezinom boravku na Trsatu (1291.-1294.). Krčki je knez Nikola I, ubrzo po preseljenju Bogorodičine kućice u Loreto, izgradio prvu, malu crkvu, na mjestu gdje se ona na Trsatu nalazila.

Marijin Trsat postaje hodočasničko stjecište, čiji je ugled bio dodatno osnažen čudotvornom slikom Gospe Trsatske koju je Hrvatima, neutješnima zbog gubitka Svete kućice, 1367. godine darovao papa Urban V. U XV. st. Svetište preuzimaju franjevci koji su i njegovi današnji čuvari. Dugoj se povorci hodočasnika 8. lipnja 2003. godine pridružio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.