S 239 pročitanih knjiga 12-godišnja Laura najčitateljica u Zagrebu

Dvanaestogodišnja Laura Lesjak, koja je prošle godine posudila i pročitala 239 knjiga, što je više od četiri knjige tjedno, proglašena je danas Najčitateljicom Knjižnica Grada Zagreba (KGZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu zamisliti da svaki dan ne čitam, to je postalo dio moje svakodnevice, rekla je Lesjak, odlikašica iz Osnovne škole Ivan Merz, koja uz čitanje stigne trenirati odbojku, učiti talijanski, engleski, ruski i kineski te biti članica dramske grupe.

Čitam uglavnom navečer kad završim s učenjem i ostalim obavezama, no i kod zubara, frizera, za vrijeme reklama na TV-u, pod odmorom ili na plaži, dodala je.

Omiljena joj je fantastika jer, kako kaže, zanimljivo joj je kako su pisci zamislili drugačije svjetove i kako je u tim knjigama sve tajnovito. Od najdražih naslova izdvojila je Vampirsku akademiju, Slatke male lažljivice, knjigu Različita te Warrior Cats.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčitatelji, stari između 12 i 14 godina, biraju se prema statistici posudbe, no to su i djeca koju knjižničari primijete kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet i na vrijeme vraća knjige, rekla je Natalija Dragoja iz KGZ-a. Projekt je od 2001. polučio veliki uspjeh u poticanju mladih na čitanje, a dosad je među najčitateljima bilo devet djevojčica i tri dječaka, napomenula je.

U knjižnice Grada Zagreba prošle godine je bilo upisano 135 tisuća članova, odnosno svaki šesti Zagrepčanin. Knjižnice su organizirale više od 30 tisuća raznovrsnih događanja, a godišnje se posudi oko tri milijuna knjižnične građe.

Laura Lesjak je članica knjižnice Medveščak, a brojem posuđenih knjiga srušila je dosadašnji rekord od 225 knjiga iz 2007. Kao poticaj za daljnje čitanje i nagrada uručene su joj diploma i besplatna članska iskazinca za KGZ do punoljetnosti, tečaj brzog čitanja i sudjelovanje u ljetnom kampu Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, knjige Školske knjige, Algoritma, Mozaik knjige i Profila, te tablet računalo, dar tvrtke Microline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.